Čitaj mi!

„Pandemija“ gojaznosti u Srbiji!

Svaki drugi građanin Srbije ima problem sa viškom kilograma i gojaznošću, pokazuju rezultati najnovijeg nacionalnog istraživanja o navikama u ishrani i fizičkoj aktivnosti. Povećanjem udela voća i povrća u ishrani, uz fizičku aktivnost, građani bi mogli da doteraju liniju, ali i da izbegnu rizik od bolesti koje prate gojaznost.

Svinjetina i piletina su broj jedan na meniju građana Srbije. Od povrća prženi krompir. Voće na trpezi je retko. Čak i kad ga ima jede se triput manje nego što je preporučeno. 

Građani su mahom svesni viška kilograma ali gojaznost najčešće opravdavaju stresom i nekretanjem. 

„Ja mislim da sam negde oko 25 kilograma teži nego sto bi trebalo. Hodam svaki dan po 3-4 kilometra a do prošle godine sam i trčao ali sam prestao“, kaže jedan od sugrađana.

U rizičnu grupu koja najlakše gomila kilograme spadaju muškarci od 45 do 64 godine. U Vojvodini, pokazuje istraživanje, najviše se bore s viškom kilograma.

„Tradicionalno u Vojvodini se koristi mast u pripremi hrane, prednost u ishrani ima meso umesto ribe, kao i veliki unos testa, ovo su razlozi što Vojvodina prednjači u gojaznima“, kaže doktorka Jelena Gudelj Rakić.

Možda Vojvodina prednjači, ali gojaznost je pandemija koja je zahvatila ne samo našu državu, nego ceo svet.

„Pre svega takozvane nutritivna tranzicija koja postoji u zemljama koje su ekonomski nerazvijene i u razvoju podrazumeva prelazak sa tradicionalnog načina ishrane na češći unos hrane van kuće, češći unos brze hrane, preskakanje obroka tako da su to možda najznačajniji razlozi što dolazi do prekomernog broja gojaznih“, kaže doktorka Gudelj.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doktor Berislav Vekić kaže da se prvenstveno mora raditi na medicinskoj edukaciji. 

„I samim tim jasno ukazati ljudima šta je dobro, a šta nije dobro, jer znamo da gojaznost kao bolest modernog doba je uzrok i drugih oboljenja gde smo mi u samom vrhu“, kaže Vekić.

Procenjuje se da je gojaznost okidač za gotovo 50 drugih oboljenja. Na vrhu liste su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, ali i maligne bolesti.

Gojaznost je bolest koja može i treba da se leči, upozoravaju lekari. Samo pravilna ishrana i fizička aktivnost mogu nam pomoći da dobijemo trku s gojaznošću.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 26. okt 2014, 22:33) - anonymous [neregistrovani]

dokaz

da je gmo soja u Srbiji

(subota, 25. okt 2014, 13:32) - anonymous [neregistrovani]

Умереност у свему!

Треба такође избацити и "3 отрова" а то су со, шећер и брашно (наравно мисли се на класично бело). Ја ево већ дуже време једем "Тонус хлеб" и "Хлеб од коприве" који немају бело брашно и верујте ми да вас много боље засите него овај обичан хлеб, такође воће и слатко једем само у одређено време, тј. када је нашем организму управо шећер најпотребнији а то је између 16 и 18 часова, овај податак сам прочитао из књиге "Хроно исхрана, Др. Ана Грифиг" и свакако бих сваком препоручио да је барем прочита. Наравно потребна је и било какав вид физичке активности, па макар и умерен, јер управо је умереност кључ свега!

(petak, 24. okt 2014, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

MANJE HLEBA A VISE VOCA

Imam 55 god i kilaza mi se od 30 godine do sada menjala samo za 3-4 kg. Sa 186 cm imao sam od 81-85 kg. Konstanto jedem voce i sto manje hleba. Nikakve dijete, radim mnogo (nije fizicki posao) vec vise pored kompjutera i sedeci. Naravno metabolizam svakog coveka je drukciji, ali ne zaboravite da takodje napravite kontrolu na tolerantnost glutena. On je sve cesci u celom svetu. Eto i Djokovic je imao veliki problem zbog netolerancije na gluten. Ukoliko bi to prekontrolisali i vecina ljudi kojima smeta, izbacili ga iz svoje ishrane (iako je to trenutno skuplja hrana), smanjili bi sigurno nekoliko kilograma. Gluten osim sto onima koji imaju intoleranciju na njega, zadrzava vodu u organizmu i mozete bez njega smanjiti svoju tezinu za nekoliko kilograma. Taj test nije skup i vredi ga napraviti.

(petak, 24. okt 2014, 12:24) - anonymous [neregistrovani]

Zašto?

Da budu zdraviji i možda dočekaju penziju? Sa brigom o penzionerima u Srbiji bolje da to završe pre.

(petak, 24. okt 2014, 11:19) - ∞ [neregistrovani]

Evo mene, smršao!


Još jedno 30-40 i biće taman!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">