Читај ми!

Problemi sa prostatom sve učestaliji

Svaki drugi muškarac izložen je riziku od bolesti prostate posle 50. godine, saopšteno je iz Srpskog urološkog društva povodom Evropske nedelje prostate koja se obeležava od danas do 26. septembra.

Ove godine najveća pažnja biće posvećena benignoj hiperplaziji prostate – koja je posledica preteranog rasta prostate koji karakterišu promene u kvalitetu mokrenja i neprijatni simptomi donjeg urinarnog trakta.

„Benigno uvećanje prostate predstavlja jedno od najčešćih oboljenja muškaraca na ulasku u šestu deceniju života. Redovni pregledi i pravovremeno reagovanje čuvaju prostatu od oboljenja, i od ključne su važnosti za rano dijagnostikovanje i određivanje adekvatne terapije“, navodi se u saopštenju Srpskog urološkog društva.

Kako bi se bolest na vreme otkrila i blagovremeno krenulo sa terapijom – važni su preventivni pregledi, koji se preporučuju bar jednom godišnje posle 50. godine.

Određeni simptomi mogu ukazati i na neka teža oboljenja, poput kancera prostate, i stoga je veoma važno da se pacijenti ne oglušuju na upozorenja koja organizam šalje.

„Ukoliko pacijenti otežano mokre, gube na težini, imaju bolove u leđima, osećaju neugodnost u predelu karlice, ili im se pojavi krv u semenoj tečnosti ili mokraći, obavezno se moraju javiti lekaru što je pre moguće", rekao je direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije Zoran Džamić.

Zahvaljujući napretku tehnologije, dijagnozu kancera je moguće uspostaviti u najranijim fazama oboljenja i ukoliko se pacijent pravovremeno javi i na vreme dijagnostikuje oboljenja prostate, verovatnoća izlečenja je velika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво