Читај ми!

Kamilicom u borbi protiv raka

Šoljica kamilice može pomoći u borbi protiv raka, tvrde naučnici sa Univerziteta "Ohajo". Za to je zaslužna hemikalija apigenin, koja u velikoj meri doprinosi slabljenju ćelija raka i pomaže telu u borbi protiv njih.

Posle velikog broja testova naučnici sa Univerziteta "Ohajo" otkrili da čaj od kamilice može da pomogne u lečenju određenih tipova raka.

Naime, hemikalija apigenin, koje ima dosta u kamilici, zaustavlja sposobnost ćelija raka dojke da žive duže od normalnih ćelija, a takođe zaustavlja njihovo širenje i čini ih osetljivijim na terapije.

Čaj od kamilice, peršun i celer su najveći izvori apigenina, ali se on može pronaći u voću i povrću uobičajenom u mediteranskoj kuhinji.

Apigenin takođe deluje protivupalno, a pomaže i proteinima da isprave nepravilnosti u ribonukleinskoj kiselini, molekulima koji nose genetske informacije, a odgovorne su za 80 odsto slučajeva raka.

Andrea Dosef, profesor na katedri interne medicine i molekularne genetike i koautor izvedene studije, kaže da je svima dobro poznato da treba da jedu zdravu hranu, ali u većini slučajeva nisu im u potpunosti jasni razlozi zbog kojih je to važno.

"U studiji smo jasno videli da su blagotvorni efekti na zdravlje povezani sa ovom materijom koja utiče na mnoge proteine. U vezi sa određenom grupom proteina, apigenin ponovo uspostavlja njihovu ispravnu strukturu u ćelijama raka, odnosno menja njihovu malignu mutaciju", ističe profesorka Dosef.

Veruje, kako kaže, da ovo otkriće može da ima veliki klinički potencijal u strategiji prevencije raka.

Studija američkih naučnika objavljena je na sajtu Univerziteta "Ohajo" kao i u naučnom dnevniku Proceedings of the National Academy of Sciences.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво