Čitaj mi!

Bolja izolacija kuće, bolje zdravlje

Život u nedovoljno toplom domu narušava sveukupno zdravlje, tvrde britanski stručnjaci i savetuju uvođenje centralnog grejanja i popravljanje izolacije zidova i prozora.

Unapređenje „toplotnog komfora" kuće ili stana, uvođenjem centralnog grejanja, bolje izolacije i slično, i te kako se oslikava na fizičkom zdravlju ukućana, ukazuje britanska studija, koju su sproveli stručnjaci Saveta za medicinska istraživanja u Glazgovu.

Mnoge prethodne studije su dovodile u vezu loše uslove stanovanja sa slabijim zdravljem, ali su istraživači često imali problema da razluče dejstvo tih uslova od faktora kao što su starosno doba ukućana ili siromaštvo, izveštava Rojters.

Osim grejanja, najčešće su uzimani u obzir parametri kao što su kvalitet vazduha, vlažnost, prisustvo radona, buka, prašina, duvanski dim, padovi i požari.

Da bi utvrdili da li unapređenje toplotnih uslova u stanu može da rezultira poboljšanjem zdravlja ukućana, britanski tim, kojim je rukovodila Hilari Tomson, analizirao je rezultate 39 ranijih međunarodnih studija.

Utvrdili su da programi kojima je poboljšan „toplotni komfor" domova, daju najbolje rezultate kod osoba slabog zdravlja i onih koje imaju najgore stambene uslove.

Između ostalih, razmatrane su i dve studije sa Novog Zelanda, koje su se bavile osobama koje su živele u nedovoljno toplim domovima.

Unapređenjem toplotne izolacije u takvim domovima smanjio se postotak dece i odraslih ukućana čije je zdravlje ocenjeno kao „loše" ili „osrednje" za oko 40 odsto, u odnosu na stanovnike stanova i kuća iz kontrolne grupe, u kojima nije poboljšana izolacija.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 28. mar 2013, 07:10) - anonymous [neregistrovani]

stari majstori

Zidari, ranije su tapete stavili na crnu listu jer ''nisu dale zidovima da disu'' , a danas su iz ekoloskih razloga zabranjene plasticne vrecice, dok se paralelno sa tim zabranama, od plastike rapidno gradi kompletna vodo infrasstrukrura eksterijera I enterijera , ukljucujuci I kompletnu izolaciono zastitnu I frastrukturu - od poda do krova - sve plastika

(četvrtak, 28. mar 2013, 06:58) - anonymous [neregistrovani]

betonom konzervirane sardine

covjek jkao prirodno bice, normalno da preferira ka urbanom, pardon, ka prirodnom hermeticki zarvorenom ambijentu , I to je jedan od bitnih razloga duznickog ropastva, - pusta sela, I kao konzervirane sardine ljudima prenartpani gradovi

(utorak, 19. mar 2013, 20:42) - anonymous [neregistrovani]

Hotel promaja

Skapirao tekst, ali ne kapiram kad' ce vlast da se seti da ponudi povoljne kredite za postavljanje termoizolacije uvodjenje centralnog grejanja i zamenu dotrajale stolarije. Svi bi imali koristi. Pocev od firmi koje to proizvode i ugradjuju, do vlasnika kuca i stanova koji su kupili "hotel promaju" pravljenu po "standardu" (ne znam samo kojem). Naravno da bi i racuni za struju bili drasticno manji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">