Čitaj mi!

Teška tašna uzrokuje migrenu i artritis

Jedan od omiljenijih ženskih modnih dodataka – tašna - ozbiljno može da ugrozi zdravlje ukoliko njena težina prelazi deset odsto od ukupne telesne mase. Prema rečima stručnjaka nošenje tereta na jednom ramenu povređuje leđa, menja prirodno držanje, stvara ukočenost, izaziva bolove, artritis i glavobolju.

Novinari magazina Hafington post razgovarali su sa kiropraktičarem doktorom Robertom A. Hejdenom, kako bi saznali na koji način jedan od najomiljenijih ženskih modnih dodataka povređuje leđa, kao i šta može da se učini kako bi se olakšali bolovi.

Jedna od posledica nošenja ženske tašne na jednom remenu jeste remećenje prirodnog držanja tela.

Kada se tašna nalazi na jednoj strani tela, to znači da ruka na toj strani ne može da se njiše kako treba, dok se druga ruka više njiše. Žene mogu imati ozbiljne probleme zbog ovoga.

Obzirom na to da je sva težina torbe na jednom ramenu, nošenje asimetrično postavljenog tereta može da poremeti držanje.

Većina žena tašne nosi na dominantnoj strani tela, ukoliko su levoruke - nosiće torbu na levom ramenu. Međutim, ovo dovodi do toga da mišići na dominantnom ramenu postaju veći.

To znači da mišići u kičmi moraju da kompenzuju težinu, što može da dovede do grčeva u suprotnom delu kičme, a to može dovesti i do bolova u donjem delu leđa.

Nošenje teške tašne može da izazove i da se trapezni mišić, koji se nalazi na vrhu ramena, ukruti i samim tim zategne, zajedno sa mišićima koji idu od ramena do baze vrata.

Kada se to desi, može da izazove ukočenost u gornjem delu leđa, ramenima i vratu. Kod pojedinih osoba može da se javi i artritis zbog nošenja velikog tereta tokom dužeg vremenskog perioda.

Većina osoba dobija glavobolju zbog toga što mišić mora da nosi veliku težinu. Kada se mišići ramena i vrata zgrče, to može da izazove bol u zadnjem delu lobanje koji se potom širi oko prednjeg dela.

Zato stručnjaci savetuju da torba nikada ne bi trebalo da bude teža od deset odsto telesne težine, iako bi idealno bilo da ne prelazi pet odsto.

Širi pojas na torbi je bolji jer distribuira težinu na šire područje i štiti deo ramena gde nervi idu od vrata ka ruci.

Treba namestiti dužinu kaiša u idealnu poziciju, kako torba ne bi previše uticala na ljuljanje ruku.

Ako je kaiš na torbi previše kratak, uticaće na način na koji se ruke njišu, a ako je predugačak, može da utiče na način na koji se kukovi njišu dok hodate.

Savetuje se da se „ramena menjaju“ periodično, kako bi se podjednako opteretila.

Veoma je važno obratiti pažnju na obuću. Visoke štikle i teška torba predstavljaju katastrofalnu kombinaciju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 11. dec 2013, 09:05) - Branka [neregistrovani]

10%, 5%

Da li je moguće da neko skoro svakodnevno nosi torbu tešku 6-7 kg? Čak i 3-3.5 kg je meni nezamislivo.

Hajde ako neko ima tu naviku neka navede šta to "mora" da se stavi unutra da bi dostiglo tu težinu.

Neka je sama torba teška i 1 kg...