Čitaj mi!

Jagodice i bobice čuvaju žensko srce

Put do zdravog kardiovaskularnog sistema za pripadnice lepšeg pola veoma je ukusan, kažu najnovija istraživanja. Redovnom konzumacijom jagoda i borovnica značajno se umanjuje verovatnoća od srčanog udara, ističu stručnjaci.

Mlađe žene koje jedu puno borovnica i jagoda imaju manji rizik od srčanog udara, pokazalo je američko istraživanje sprovedeno na čak 100.000 žena na osnovu njihovih prehrambenih navika, prenosi Njujork tajms.

Pripadnice lepšeg pola koje su nedeljno konzumirale više od tri porcije borovnica i jagoda, namirinica koje sadrže flavonoid antocijan, imale su 34 odsto niži rizik od srčanog udara u odnosu na one koje su jele manje tog voća.

Naučnici smatraju da crveno i plavo voće i povrće sadrži visoke koncentracije antocijana, flavonoida koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova.

Naučnici s „Harvarda" su tokom osam godina pratili 100.000 žena starosti od 25 do 42 godine, prikupljajući podatke o njihovim prehrambenim navikama. Tokom ovog perioda, njih 405 je imalo srčani udar, koji je za neke od njih imao fatalan ishod.

Prema rezultatima objavljenima u časopisu Circulation, ispitanice koje su unosile najviše antocijana imale su 32 odsto bolje izglede po pitanju srčanih udara od onih koje su unosile najmanje, ili nedovoljno ovog sastojka.

Istraživanjem je utvrđeno da drugi flavonoidi nisu bili povezani sa smanjenim rizikom od infarkta.

„Ne radi se o magičnom rešenju", kaže vođa istraživačkog tima, epidemiolog Erik Rim s „Harvarda".

„Borovnice i jagode ističu se među zdravom hranom, o kojoj već mnogo znamo, tako da je ovo samo jedna komponenta", dodao je doktor Rim.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 23. jan 2013, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

Musko srce

A kakvo je to musko srce, i kako to da ''bobice'' drugacije uticu na ''zensko'' i ''musko'' srce?

(sreda, 23. jan 2013, 12:14) - ;-) [neregistrovani]

Poboljšanje kardioseksualnih sistema

Jagodice i bobice se koriste istovremeno za poboljšanje kardioseksualnih sistema?

(sreda, 23. jan 2013, 12:08) - ;-) [neregistrovani]

I jagodice i bobice su korisne

Kada se jagodice i bobice koriste istovremeno?

(sreda, 23. jan 2013, 11:55) - ;-) [neregistrovani]

Jagodice i bobice moje

Šta je zjedničko jagodicama i bobicama?