Читај ми!

Zbogom ostaj, Puriša – oproštaj od filmskog velikana, reditelja sa najdužom biografijom

Jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih reditelja Mladomir Puriša Đorđević preminuo je u 99. godini.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković povodom smrti reditelja Mladomira Puriše Đorđevića, uputila je telegram saučešća porodici.

„U ime Ministarstva kulture i svoje lično ime upućujem vam iskreno saučešće. Vest o smrti Puriše Đorđevića, jednog od istinskih velikana srpskog i jugoslovenskog filma, duboko je potresla ne samo poklonike njegovih filmova, već i sve ljubitelje umetnosti uopšte.

Njegova dela, koja danas predstavljaju klasike i kultna ostvarenja, ostavila su blistav trag u istoriji srpske kinematografije i definisala okvire više žanrova.

Đorđević nije bio prepoznatljiv samo po umetničkom i filmskom stvaralaštvu, već ćemo ga pamtiti i po srdačnosti i vedrini kojom je plenio.“

Zelenović: Napustio nas je jedan od najvažnijih reditelja

Filmski poznavalac i bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je za Tanjug da nas je napustio reditelj sa najdužom filmskom biografijom i jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca na ovim prostorima.

„Sa velikom tugom primio sam vest o smrti Đorđevića, koji mi je bio prijatelj i čovek sa zaraznim entuzijazmom. Napustio nas je filmski stvaralac koji je prvi rediteljski debitovao 1947. godine, kada je snimljen dokumentarac 'Trst'. Najduža filmska biografija obuhvatala je 65 reditelja i scenario... Đorđević je bio i novinar, ali pre svega filmofil“, rekao je Zelenović.

Za njega nema dileme da iz Đorđevićevog opusa treba izdvojiti filmove snimljene 1966, 1967. i 1968. godine.

„Đorđevićevi filmovi 'San', 'Jutro' i 'Podne' obeležili su jugoslovensku kinematografiju. To su filmovi koji su proslavili jugoslovensku kinematografiju i uticali na formiranje filmskog ukusa generacija zaljubljenika u sedmu umetnost“, istakao je Zelenović.

Đorđević je preminuo danas u 99. godini. Sa tugom i ponosom Festival autorskog filma se oprašta od velikana naše kinematografije Puriše Đorđevića.

„Zbogom ostaj, Puriša“, poslednji pozdrav od Festivala autorskog filma

Sa tugom i ponosom Festival autorskog filma oprašta se od velikana naše kinematografije Puriše Đorđevića.

Svoje poslednje filmove Puriša je premijerno prikazao upravo na našem festivalu, među njima su bili i dokumentarni film „Gospodin“, posvećen Matiji Bećkoviću (2021), film „Mala moja iz Bosanske Krupe“ (2016), posvećen Branku Ćopiću, te film „Iščezla Albertina“ (2014) koji je radio sa koreografom Milošem Sofrenovićem i snimateljem Mišom Miloševićem prema motivima Prustovog romana...

O poznatom festivalu Puriša je govorio: „Imao sam sreću da idem u školu autorskog filma u toku mnogih godina. Ali, za autore Festivala autorskog filma u Beogradu bila je to škola gde su loše ocene dobijali oni važni iz kulture, koji nikada nisu imali razumevanja i novaca za ovaj festival.

Bolje reći, davali su finansije za ovaj festival samo na kašičicu, tek da ne pogine. Ali najbolji lekar ovog festivala bila je publika, i to ona najmlađa, i budući sineasti koji su ovde učili prve lekcije filma.“ (Iz monografije Pohvala ludosti: 20 godina Festivala autorskog filma).   

"Junaci, jednako kao i filmske priče Puriše Đorđevića nedoljivo nas podsećaju na kubistička platna i crteže: svi oni imaju u isti mah po nekoliko lica i figura, prostiru se kroz nekoliko vremena, nose po nekoliko života u sebi.

Nikada ih ne možemo sagledati samo iz jedne perspektive, jer oni u isti mah borave u prošlosti i budućnosti, u ratu i u miru, u carstvu mrtvih i među živima, u izvitoperenoj stvarnosti jugoslovenskog socijalizma, i u nedosanjanom snu palih partizanskih boraca o svetloj budućnosti.

Tako kubistički protegnuti kroz različita vremena i simultane tačke u prostoru, Purišini likovi iz velike tetralogije o ratu i revoluciji ('Devojka', 'San', 'Jutro', 'Podne') postaju otvorene metafore za sebe: poetske figure neponovljivog autorskog univerzuma koje nam kazuju nešto bitno i o našem svetu i životu“, napisao je Srđan Vučinić u eseju posvećenom Đorđevićevoj poetici. 

Saučešće Ivice Dačića povodom smrti Puriše Đorđevića

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je saučešće povodom smrti jednog od naših najvećih filmskih reditelja Puriše Đorđevića.

„Puriša Đorđević je svojim životom nadvisio svoju filmsku umetnost, bez koje inače ne može da se zamisli jugoslovenska i srpska umetnost. Bio je skojevac, partizan, borac protiv fašizma i kao takav, sve svoje humanističke ideje utkao je u svoje svevremenske filmove.

Njegov trag u našoj kulturi i umetnosti je ogroman i dužni smo da ga pamtimo kao velikana kojeg smo imali sreću da zapamtimo kao savremenika. Porodici, prijateljima i poštovaocima dela Puriše Đorđevića izražavam najdublje saučešće“, navodi se u izrazima saučešća Ivice Dačića.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи