Čitaj mi!

Kruna protiv Kevina Spejsija

Tužilaštvo Krivičnog suda u Londonu podiglo je nekoliko optužnica protiv dvostrukog oskarovca, američkog glumca Kevina Spejsija.

Pet optužnica podignuto je na osnovu uvida u dokaze, koje je prikupila londonska Metropoliten policija reagujući na tri krivične prijave, podnete od 2005. do 2013. godine.

Prva optužnica odnosi se na navodni seksualni napad na muškarca u martu 2005. godine u Londonu.

Podnosilac krivične prijave je sada u petoj deceniji što znači da je u vreme navodnog napada bio nešto stariji od dvadeset godina.

Druga navodna Spejsijeva žrtva je danas u svojim tridesetim. Napad se, prema tvrdnjama tužilaštva, takođe dogodio u britanskoj prestonici avgusta 2008. godine.

To ukazuje da je ovaj muškarac mogao u to vreme da bude maloletnik.

Najteža optužba, koju je iznela ova osoba, odnosi se na „penetrativnu seksualnu aktivnost bez pristanka".

Ova formulacija ukazuje na dve mogućnosti. Prva je da je bila reč o osobi u to vreme mlađoj od 16 godina što je donja granica pravne mogućnosti da se pristane na seksualni odnos.

Osobe mlađe od 16 godine se, po britanskom zakonu, ne smatraju dovoljno zrelim da mogu da daju pravno važeći pristanak na seksualne odnose.

Jedino stariji maloletnici, uzrasta od 16 do 18 godina, mogu da daju takav pristanak.

Druga mogućnost je da je bila reč o silovanju što je veoma teško krivično delo, koje po slovu Krivičnog zakona iz 2003. godine, u najtežim slučajevima može da rezultuje doživotnom zatvorskom kaznom.

Treća optužnica odnosi se na seksualni napad na muškarca, koji se navodno dogodio u aprilu 2013. godine u grofoviji Glosteršajer. Navodna žrtva je tada bila muškarac u dvadesetim godinama.

Iako su optužnice podignute, one nisu i formalno uručene Kevinu Spejsiju, jer on ne boravi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Šefica specijalizovanog krivičnog odeljenja tužilaštva Krivičnog suda Rozmari Ensli ističe da su „optužnice aktivirane i da gospodin Spejsi ima pravo na pravično suđenje".

Međutim, ona nije mogla da potvrdi da li će Ujedinjeno Kraljevstvo tražiti od Sjedinjenih Država Spejsijevo izručenje.

Dugogodišnja istraga

Optužnice su podignute na osnovu istrage, koju Metropoliten policija vodi od 2017. godine.

Metropoliten policija je saslušala Kevina Spejsija tokom istrage 2019. godine.

Spejsi tom prilikom nije uhapšen što ukazuje da je sarađivao sa istražnim organima.

Taj dosije je podnet tužilaštvu na razmatranje aprila prošle godine.

Sva tri navodna napada dogodila su se u vreme kada je Kevin Spejsi bio umetnički direktor čuvenog pozorišta „Old Vik" u južnom Londonu.

On je na tom položaju bio u periodu od 2004. do 2015. godine.

Kult ličnosti

Samo pozorište potvrdilo je da je nekoliko zaposlenih pokrenulo zvanične žalbe zbog „nedoličnog ponašanja" Kevina Spejsija.

Uprava „Old Vika" tim povodom im je uputila zvanično izvinjenje uz priznanje da je „kult ličnosti" doprineo da ta institucija ne zaštiti zaposlene.

Kevin Spejsi je do sada negirao sve slične optužbe.

Proces u SAD

Proces protiv Spejsija okončan je u Sjedinjenim Državama u julu 2019. godine.

Novembra prošle godine obelodanjeno je da je sud u SAD naložio Spejsiju da isplati odštetu vrednu 24,6 miliona funti producentima kultne serije „Kuća od karata",koji su morali da promene scenario za celu sezonu posle optužbi o navodnom Spejsijevom seksualnom uznemiravanju nekolicine osoba.

U to vreme, proslavljeni reditelj Skot Ridli bio je primoran da dosnimi sve scene filma „Sav novac na svetu" pošto je Spejsija u glavnoj ulozi Džeja Pola Getija zamenio veteran Kristofer Plamer.

Najnovije optužnice podignute su u trenutku kada je na Kanskom festivalu prikazan foršpan za triler „Piter pet osam" što je prvi film Kevina Spejsija u poslednjih osam godina.