Čitaj mi!

Preminuo Rej Liota

Holivudski glumac Rej Liota preminuo je u Dominikanskoj republici u 67. godini, javljaju svetski mediji.

Rej Liota je umro u snu u Dominikanskoj republici gde je snimao najnoviji film Opasne vode, prenosi portal Dedlajn.

Ostaće upamćen po ulozi gangstera Henrija Hila u legendarnom kriminalističkom filmu Dobri momci Martina Skorsezea iz 1990. godine.

Filmska karijera Reja Liote trajala je četiri decenije, a osim kultne uloge u filmu Dobri momci, Martina Skorsezea, Liota je upamćen i po ulogama u filmovima Zemlja policajaca i Polje snova.

Muževan, plavooki Liota bio je savršen Henri Hil, koji pripoveda priču o svom stasavanju u organizovanoj kriminalnoj bandi koja je izvela čuvenu pljačku na Međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi 1978. godine, pobegavši sa više od pet miliona dolara u gotovini i draguljima uskladištenim u zgradi nemačke avio-kompanije „Lufthanza“.

Film Dobri momci, koji je Nikolas Pileđi adaptirao sa Skorsezeom iz svoje knjige, bio je nominovan za šest Oskara, ali je samo Džo Peši osvojio jednog.

Rej Liota je rođen 18. Decembra 1954. godine u Nju Džersiju, a nakon što ga je kao bebu majka napustila i ostavila u sirotištu, usvojili su ga sa šest meseci gradska službenica Meri i vlasnik prodavnice autodelova, Alfred Liota, sin italijanskih doseljenika.

Studirao je glumu na Univerzitetu u Majamiju, a na početku karijere je nastupao u mjuziklima. Prvu filmsku ulogu dobio je u filmu Drugi svet (Another World). Imao je nekoliko značajnijih uloga u televizijskim serijama, dok sredinom osamdesetih nije dobio svoju prvu veliku filmsku ulogu Reja Sinklera u romantičnoj komediji Čudesna devojka (Something Wild), sa Melani Grifit i Džefom Danijelsom u glavnim ulogama, koja mu je donela nominaciju za Zlatni globus za najboljeg glumca u sporednoj ulozi.

Zatim je glumio sa Tomom Halsom i Džejmi Li Kertis u drami Dominik i Judžin iz 1988. godine, a potom su usledile njegove dve najpoznatije uloge.

Liota je igrao duha „Bosonogog" Džoa Džeksona u filmu Polje snova, koji se smatra jednim od najboljih holivudsksih filmova o bejzbolu. Džeksonu je doživotno bio zabranjen pristup na bejzbol teren posle skandala „Blek soksa“ iz 1919. godine i dobija priliku da ponovo zaigra kada Rej Kinsel (Kevin Kostner) izgradi stadion u polju kukuruza u Ajovi. Film je osvojio tri nominacije za Oskara.

Potom je usledila uloga u filmu Dobri momci, posle koje je Liota tokom devedesetih nizao ulogu za ulogom: Hanibal, Nezakoniti ulazak, Bez izlaza, Operacija Dambo, Smrt i sećanje, Klopka za muškarce, Nezaboravno, Turbulencija, Beli prah...

Tokom dvehiljaditih, Liota se povukao od svetlosti reflektora, ali nije prestao sa radom. Naredne decenije ponovo je privukao pažnju svojim novim ulogama u filmovima kao što su Ubi ih nežno, Mesto pod borovima i Priča o braku iz 2019. u kojem tumači ulogu advokata za razvod koji zastupa Skarlet Johanson.

Iza sebe je ostavio ćerku Karsen, kao i verenicu Džejsi Nitolo koja je bila sa njim u Dominikanskoj republici.