Читај ми!

Preminuo čuveni modni mag Nino Čeruti

Nino Čeruti preminuo je u 92. godini usled komplikacija nakon operacije.

Čeruti je rođen u mestu Biela, jednom od glavnih italijanskih tekstilnih centara, i bio je ključna figura u međunarodnoj modnoj industriji, poštovan i poznat po svojoj eleganciji i ljubaznosti.

Njegov deda je osnovao fabriku tekstila „Lanifićo Frateli Čeruti" u Bieli 1881. godine, a oslanjajući se na svoje iskustvo u proizvodnji odličnih tkanina, porodica se upustila u proizvodnju odeće kasnih pedesetih godina prošlog veka.

Njegova prva muška kolekcija, Hitman, prikazana je 1957. godine i smatrana je revolucionarnom u to vreme.

Čeruti linija muške odeće pokrenuta je 1967. godine, a prvi butik otvoren je 1967. u Parizu, gde je Čeruti preselio sedište kompanije kako bi bio bliže međunarodnoj modnoj prestonici.
Proizvodnja tkanina pod imenom „Lanifićo Frateli Čeruti" i brend Hitman ostala je u Italiji.

Tokom godina, Čeruti je nudio brojne kolekcije ženske i muške odeće, poslovne kolekcije, džins linije, parfeme, aksesoar... Đorđo Armani radio je za kompaniju do 1970. godine.

„Sa velikom tugom saznajem za smrt Nina Čerutija. Iako smo se tokom godina sve manje viđali, uvek sam ga smatrao jednim od ljudi koji su imali pravi i pozitivan uticaj na moj život. Od njega sam naučio ne samo ukus za finoću odeće, već i važnost sveobuhvatne vizije, kao dizajnera i preduzetnika. Gospodin Nino je bio pronicljiv posmatrač, imao je pravu radoznalost i sposobnost da se usudi i uđe u poduhvate. Njegov nežni način da bude autoritativan i autoritaran će mi nedostajati", izjavio je Armani.

Karlo Kapasa, predsednik italijanske Nacionalne Komore za modu i dizajn definisao je Čerutija kao velikog inovatora i vizionarskog preduzetnika: „Bio je i jedan od najotmenijih italijanskih muškaraca, bio je ljubazan i učtiv, pravi džentlmen".

Kapasa je podvukao da je Čeruti „prvi shvatio važnost kreativnosti u muškoj modi i dao prostora mladom dizajneru ogromnog talenta kao što je Đorđo Armani kako bi promenio kriterijume mode. Bio je jedan od prvih koji je imao tako jak međunarodni uticaj koji bi mogao da bude reprezentativan u svetu tog jedinstvenog spoja kreativnosti i kvaliteta koji je karakterisao - i još uvek jeste - italijansku modu".

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво