Čitaj mi!

Preminuo američki kompozitor i tekstopisac Stiven Sondhajm

Stiven Sondhajm, američki kompozitor i tekstopisac, dobitnik Oskara, osam Tonija, osam Gremija, Pulicerove nagrade i nagrade „Lorens Olivije“, preminuo je u 92. godini.

Kompozitor i pisac stihova za mjuzikle Stiven Sondhajm se proslavio već u 27. godini stihovima za Priču sa zapadne strane koju je radio zajedno sa scenaristom Arturom Lorentskom i kompozitorom Leonardom Bernštajnom.

Majstor američkog mjuzikla, preminuo je u 92. godini, a njegova smrt u petak u Roksberiju u državi Konektikat odjeknula je širom industrije zabave i šire.

Endrju Lojd Veber ga je nazivao „gigantom muzičkog pozorišta našeg vremena, inspiracijom ne samo za dve, već tri generacije [čiji] doprinos pozorištu nikada neće biti jednak“.

„Pozorište je izgubilo jednog od svojih najvećih genija, a svet je izgubio jednog od svojih najvećih i najoriginalnijih pisaca. Nažalost, sada je na nebu džin. Ali sjaj Stivena Sondhajma će i dalje biti ovde dok će se njegove legendarne pesme i komadi izvoditi zauvek“, rekao je producent Kameron Mekintoš.

Tokom slavne karijere koja je trajala više od 60 godina, Sondhajm je pored Priče sa zapadne strane, kreirao brodvejske pozorišne klasike kao što su Džipsi, Follies, Company, Into the Voods, Svini Tod: Pakleni berberin iz Ulice Flit, Mala noćna muzika, a 1991. godine je dobio Oskara za nojbolju originalnu pesmu u filmu Dik Trejsi.

Sondhajm je podigao status mjuzikla, koji se često smatrao utešnom i porodičnom zabavom, i koristio ga za istraživanje međuljudskih odnosa u svoj njihovoj složenosti. Dok su se mnogi muzičko-pozorišni stvaraoci specijalizovali ili kao kompozitori, ili tekstopisci, svi se slažu da je Sondhajm briljirao na oba polja.