Čitaj mi!

Slučaj Boldvin - ko je Halina Hačins, stradala na setu filma

Svet je obišla vest da je popularni holivudski glumac Alek Boldvin, ustrelio svoju koleginicu Halinu Hačins i reditelja Džoela Souza, tokom snimanja filma „Rđa”. Za potrebe snimanja Alek Boldvin pucao je iz rekvizita, pa se postavlja pitanje kako on može da usmrti.

Portparol Aleka Boldvina istakao je u saopštenju za javnost da je incident posledica neispravnog rekvizita. Policija je saopštila da je prerano da se utvrdi šta se stvarno dogodilo na setu snimanja filma, pa se ceo postupak preneo na istražitelje.

Direktorka fotografije Halina Hačins preminula je od prostrelne rane, koju je dobila tokom snimanja filma Rđa, koji se snimao u improvizovanoj crkvi. Imala je 42 godine.

Radila je na brojnim filmskim ostvarenjima. Halina Hačins rođena je u Ukrajini, odrastala je u sovjetskoj vojnoj bazi u Arktičkom krugu.

Školovala se na Nacionalnom univerzitetu u Kijevu gde je stekla diplomu međunarodnog novinara. Kasnije je počela da radi kao istraživački novinar na britanskim dokumentarnim produkcijama.

Tokom godina, preselila se sa porodicom u Los Anđeles, gde je stekla diplomu na Konzervatorijumu Američkog instituta za film. Od 2018. godine, bila je angažovana kao snimatelj u "21st Century Fox DP".

Časopis American Cinematographer, 2019. godine proglasio je Halinu Hačins zvezdom u usponu.

Bila je direktor fotografije akcionog filma Archenemy, koji je snimljen 2020. godine.

"Bila je brilijantan talenat koji je bio potpuno posvećen umetnosti i filmu", napisao je reditelj Adam Idžipt. 

Na snimanju filmova koriste se rekviziti oružja koji koriste ćorke. 

Čak i ćorci koje ispaljuje mogu da budu veoma opasni. Ćorak je termin koji se koristi za metak za vežbu. To je pravi metak, sa čaurom, barutnim punjenjem, ali bez zrna na vrhu. Umesto zrna, nalazi se samo tanka „kapa" obično od papira ili voska koja drži barutno punjenje u mestu.