Читај ми!

Трагедије на снимањима и како сценски пиштољ може да убије човека

Како би се добило на реалистичности током снимања филмских сцена, на сетовима се често користе прави пиштољи који испаљују ћорке. Како се онда дешавају трагедије у којима људи губе живот?

Трагедија током снимања вестерна Рђа поново је покренула дискусију о руковању оружјем на филмским сетовима и како дође до ситуација у којима људи могу да буду озбиљно повређени, па чак и да погину.

Прво, потребно је направити разлику између реквизита и сценског пиштоља. Реквизит је обично имитација нечега. У случају оружја, обично се користи оно које не функционише или које може да активира каписле са малим барутним пуњењем да би произвело ефекат пуцања из њега.

Иако такође спада у реквизит, сценски пиштољ је заправо прави функционалан пиштољ који испаљује ћорке.

Зашто се користи прави пиштољ уместо имитације? Разлог је што прави пиштољ изгледа много реалније, посебно када је у крупном кадру. Осим тога, не само што изгледа већ и делује и понаша се веродостојније приликом снимања.

И баш зато што је реч о правом пиштољу са њим се мора руковати веома пажљиво.

И ћорак може да убије

Чак и ћорци које испаљује могу да буду веома опасни. Ћорак је термин који се користи за метак за вежбу. То је прави метак, са чауром, барутним пуњењем, али без зрна на врху. Уместо зрна, налази се само танка „капа“ обично од папира или воска која држи барутно пуњење у месту.

И тако, када се повуче ороз, добија се пун ефекат пуцања из пиштоља (гласан звук, трзај, варнице, дим из цеви и избачена чаура) без смртоносног зрна које погађа тамо где је пиштољ уперен.

Међутим, чак и без зрна експлозија самог пуњења производи довољно енергије да може озбиљно да повреди некога довољно близу цеви.

Ту долази на сцену и она танка „капа“ од папира или воска која држи барут у чаури. Иако је у питању папир или восак, они излећу из цеви великом брзином и ако се неко налази довољно близу, може да буде смртоносно, као што је био случај са глумцем Џон-Ериком Хексамом 1984. године.

Хексам је био на сету серије Cover Up. Током непланираног одлагања снимања из досаде је узео револвер и ставио у буренце ћорак и почео да игра руски рулет. Ставио је цев на главу и повукао ороз не знајући да је то изузетно опасно.

„Капа“ ћорка погодила га је у главу из непосредне близине. Иако му није пробио лобању, удар је имао довољно снаге да поломи лобању, због чега су му се делићи костију забили у мозак. Преминуо је 6 дана касније.

Грешке при пуњењу

Некада се дешава да је сценски пиштољ погрешно напуњен и да има праву муницију у цеви. То се десило Брендону Лију, сину Бруса Лија, 1993. године.

Током снимања Вране, Ли је користио сценски пиштољ који није проверен пре те сцене. Током ранијег коришћења прави метак се заглавио у цеви пиштоља, који није био правилно одстрањен пре него што је пиштољ напуњен ћорцима.

Када је ћорак испаљен, силина експлозије барутног пуњења испалила је и заглављено зрно у цеви и смртно га ранила. Преминуо је неколико сати касније. Имао је 28 година.

Као што се види, сценски пиштољ је и даље пиштољ. Намена му је да испаљује смртоносне пројектиле. Чак иако испаљује ћорке мора се са њим руковати веома пажљиво.

Због тога стручњаци за оружје увек треба да буду присутни на филмском сету када се снимају сцене са оружјем.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво