Читај ми!

Preminuo harmonikaš i kompozitor Novica Negovanović

Kako je potvrđeno RTS-u, poznati harmonikaš i kompozitor narodne muzike Novica Negovanović preminuo je u 76. godini od posledica kovida 19.

Kompozitor, harmonikaš i pevač narodne muzike Novica Negovanović odrastao je u muzičkoj porodici, otac i stric svirali su harmoniku, i već u prvom razredu osnovne škole imao je prvi nastup. Na takmičenju harmonikaša u Sokobanji dva puta osvaja prvo mesto, kao solista i kao duet harmonika sa Draganom Matićem Žilićem. Tu je poneo i titulu prve harmonike Jugoslavije.

Pevanjem počinje profesionalno da se bavi 1966. godine, kada snima i prvu ploču. Godine 1976. na festivalu „Beogradski sabor“ osvojio je prvo mesto pesmom Ne vraćam se u tuđinu kletu i bio proglašen za pevača godine. Tokom dugogodišnje karijere najviše je nastupao sa bratom Predragom Negovanovićem, s kojim je vodio orkestar.

Deset godina je radio kao glavni muzički urednik u Produkciji gramofonskih ploča i muzičkih kaseta „Jugodisk“ u Beogradu. U svojoj dugogodišnjoj karijeri učestvovao je na mnogim festivalima, turnejama, koncertima i humanitarnim koncertima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Najveći hitovi Novice Negovanovića nastali su u periodu od 1970. do 1980. godine. Tada su i nastale pesme Zar sam stranac u svom kraju, Vodeničar na Moravi, Prođe leto trideseto, Jedna reka u mom kraju, Sve bledi, sve nestaje, Počećemo sve iznova, Imam oči neposlušne, Teče reka, teče Gruža i mnoge druge.

Komponovao je i veliki broj pesama za svoje kolege: Janičar za Cuneta Gojkovića, Ko se jednom napije vode sa Baščaršije za Safeta Isovića, kao i za Nedeljka Bilkića, Dušicu Bilkić, Lepu Lukić, Boru Spužića Kvaku, Tomu Zdravkovića, Zoricu Brunclik, Snežanu Babić Sneki i još mnoge druge.

Živeo je u svom rodnom mestu Adrani kod Kraljeva, a svoju ljubav i umeće na harmonici prenosio je i na mlade talente i borio se za očuvanje narodne muzike.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво