Читај ми!

Koliko Paja Jovanović vredi u Beču

U sklopu aukcije za dela 19. veka, juče su u bečkom „Doroteumu“ prodate dve slike srpskog slikara Paje Jovanovića.

Obe slike su premašile početne cene. Malo ulje na drvetu Albaneze, dimenzija 16x12 cm, bilo je procenjeno na 12.000–16.000 evra, na aukciji su se nadali sumi od 20.000, na kraju se došlo do 38.000 evra plus takse.

Platno Stražar, dimenzija 70x56, bilo je nuđeno za 20.000–30.000 evra, na kraju je prodato za 110.000. Ako se tome dodaju obavezne takse koje se kreću od petine do četvrtine vrednosti, krajnja suma bi bila 137.000 evra.

U poslednjoj deceniji, bečki „Doroteum“ se profilisao kao dobra adresa za slikarski opus Paje Jovanovića. Ukupno je ova aukcijska kuća prodala 12 njegovih dela, a četiri su povučena. Dosadašnji rekord je postignut u oktobru 2019. godine, kada je Prosidba, ulje na platnu procenjeno na 35.000–45.000 evra, prodato za 125.000, plus obavezne takse.

„Provenijencija je ovde izuzetna. Slika je bila deo privatne kolekcije cara Franje Josifa; do nas je došla od direktnih naslednika njegove ćerke Mari-Valeri. Bili smo iznenađeni, jer prvo nismo znali da ju je car posedovao. Čitava vlasnička priča se može pratiti na poleđini.

Drugo što nas je ostavilo bez daha su kvalitet i finoća slikarstva. Ne verujem da se radi o narudžbini, carski par je bio veliki ljubitelj umetnosti, pogotovo Sisi. Slika je bila na izložbi u bečkom Kinstlerhausu 1901. godine, pretpostavljam da je car kupio direktno sa izložbe.“

Naziv dela je dao sam slikar, na poleđini piše „Albaneze“, albanski ratnik. Vrlo precizna tehnika, u slojevima lazure, poseban kvalitet je da nema firnisa. Jovanović je u mokru farbu oštrim vrhom četkice ugravirao svoj potpis.

Kada se slika pogleda pod plavim (ultravioletnim) svetlom, vidi se da je u savršenom stanju, osim jednog minimalnog oštećenja u području vrata", istakla je Dimitra Rajmiler, kustos „Doroteuma“ za klasicizam/19. vek.

„I ova slika je iz privatne kolekcije. Došla je do nas iz Italije i bila je u vlasništvu iste italijanske porodice preko sto godina. Istraživali smo poreklo i rekonstruisali istoriju. Najverovatnije je kupljena, odnosno naručena, direktno od umetnika.

Na međunarodnom tržištu ovo su najtraženiji Jovanovićevi motivi – čuvari, stražari u istorijskim ili idealizovanim uniformama. Ako mogu da pogledam malo unapred, u našoj ekspertskoj se nalazi još jedna slika Paje Jovanovića i čeka jesenju aukciju“, rekla je kustos Dimitra Rajmiler.

Za kolekcionare Paje Jovanovića, kao i za aukcijske kuće, njegovo istorijsko i žanrovsko slikarstvo iz prve faze, one do 1905, generalno ostaje interesantnije i unosnije. Ali i portreti kasnije faze nekad višestruko premašuju pozivne cene.

Do sada drugo najskuplje delo iz aukcija „Doroteuma“, odnosno ako se uračunaju rezultati ove poslednje onda četvrto, jeste portret žene bečkog industrijalca Šlengera iz 1923. godine. Bilo je procenjeno na pet hiljada evra na aukciji u junu pre dve godine, na kraju je donelo šest puta toliko, sa taksama osam puta.

Apsolutni vrhunac je bila aukcija u londonskom „Sotbiju“, pre tri godine, kada je cena ulja na drvetu srednjih dimenzija 45h35, dva turska bašibozuka u orijentalnom arhitektonskom okruženju, premašila pola miliona evra.

Posle Beča, sledeći je „Kristi“ u Parizu 16. juna, gde se nudi po motivima, tehnici i dimenzijama delo slično onom iz Londona, po stilu više studija, pa je i procena niža, 10.000–15.000. Iako apsolutni rekordi iz 2018. i 2019. izostaju, cene Jovanovićevih slika su u uzlaznom trendu.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи