Čitaj mi!

Dejvid Atenboro slavi 95. rođendan - zašto je čuveni prirodnjak tako poseban

Neumorni borac za zaštitu prirode ser Dejvid Atenboro, u desetoj deceniji života i dalje se, na više frontova, zalaže za očuvanje životne sredine.

Proveo je više od polovine svog života kao istoričar prirode, njegov lik i glas, karakteristični su za brojne TV emisije i serijale o prirodi među kojima su Život na zemlji, Plava planeta i noviji naslov Dejvid Atenboro: Život na našoj planeti

Atenboro se posebno zalaže za jačanje svesti o posledicama koje izazivaju klimatske promene

Poznati su njegovi angažovani citati koji slušaoce podstiču na detaljnije razmatranje ekoloških problema:

„Čini mi se da je prirodni svet najveći izvor uzbuđenja; najveći izvor vizuelne lepote; najveći izvor intelektualnog interesovanja. To je najveći izvor za toliko toga u životu zbog kojeg život vredi živeti".

„Činjenica je da nijedna vrsta nikada nije imala tako veliku kontrolu nad bilo čim na Zemlji, živim ili mrtvim, kao što smo mi to imali sada. To na nas svaljuje, hteli mi to ili ne, užasnu odgovornost".

„U našim rukama je sada ne samo naša budućnost već i svih ostalih živih bića sa kojima delimo Zemlju".

Ser Dejvid Atenboro posvetio je profesionalni život zagovaranju zaštite staništa, biodiverziteta, obnovljivih izvora energije, a glasno se zalaže za smanjenje potrošnje mesa i veću površinu pod zaštićenim područjima. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">