Čitaj mi!

Preminuo Boris Komnenić

Glumac Boris Komnenić preminuo je u 64. godini posle teške bolesti. Bio je prvak drame u Narodnom pozorištu, u Beogradu.

Glumac Boris Komnenić rođen je u Puli, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je završio Fakultet dramskih umetnosti. Najpoznatija uloga mu je bila u TV seriji Bolji život, gde je tumačio lik Saše Popadića.

Bio je i Stole Apaš, Oberon, Saša Belopoljanski, bio je umetnik koji je radio i koji se klonio intervjua. U jednom retkom, govorio je da može da radi i komediju i tragediju i dramu, i da je praktičan i lak za održavanje.  

Značajne uloge ostvario je i u serijama Vratiće se rode, Sinđelići, Sivi dom, Gore dole, u filmovima Tajvanska kanasta, Miris kiše na Balkanu, Bal na vodi, Slučaj Laze Kostića, Prokleta je Amerika.

„Sa njim sam provela pet godina radeći Bolji život. To je bio prvi zajednički rad, gde mi je igrao sina. U to isto vreme bio mi je sin u Narodnom pozorištu, kada smo radili predstavu Konak u režiji Mire Trailović. On je igrao kralja Aleksandra, a ja kraljicu Nataliju Obrenović. Boris je bio po svemu poseban, specifičan, svoj, bio je na prefinjen način ciničan i svi smo ga voleli“, kaže glumica Svetlana Bojković.  

U Narodnom pozorištu je debitovao 1981. godine i nizom upečatljivih uloga zaslužio status prvaka. Poslednja premijera bila je 2014. godine, kada je u Nušićevom Narodnom poslaniku zaigrao, sebi omiljenog, Jevrema Prokića. 

„Mi smo putovali po Evropi zajedno, mi smo se peli na vrhove Šanzelizea i potpuno smo mladost proveli u fantastičnom furiozu. On je ostao možda jedan od najvećih umetnika koje sam poznavao, uvek je imao taj dar da sa malo kaže mnogo“, seća se glumac Branko Vidojković.  

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoj rad. Nagrada filmskih susreta u Nišu, Godišnja nagrada Narodnog pozorišta, Godišnja nagrada BDP-a, Nagrada „Raša Plaović“ za sezonu 2009/2010 (za ulogu Dezmonda Mortona u predstavi Državni službenici), Nagrada Grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo za 2011. godinu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">