Читај ми!

Koko Šanel: Ostavština koja živi pola veka posle njene smrti

Gabriel „Koko“ Šanel je umrla u svom apartmanu u hotelu „Ric“ 10. januara 1971. godine. Svet je oplakivao gubitak jedne od najvećih modnih dizajnera. Posle pola veka njeno modno carstvo i dalje živi.

Mada se jedna od njenih modnih kreacija veka smatra najformalnijom – život Koko Šanel (1883 -1971) je bio vrlo kontroverzan i moderan.

Mnogi za Koko Šanel kažu da joj je najbolja kreacija bila ona sama. U knjizi Žene koje su promenile svet piše da je oslobađajući žene stega korseta, menjajući način na koji one treba da se oblače, dala značajan doprinos pokretu za prava žena. Ona, međutim, nikada sebe nije smatrala feministkinjom.

Bila je pre svega ambiciozna, izuzetno talentovana kreatorka i žena sa osećajem za stil i biznis. Jednostavno, nikada nije htela da kreira model koji ona sama ne bi nosila. U svakom slučaju, Koko Šanel se smatra najznačajnijom osobom modernog dizajna u 20. veku i pionirkom u svetu mode.

Njen život su pratili i beda i glamur, i usponi i padovi, ratovi, stradanja, ljubavni jadi. Najveća revolucionarka modne scene bila je prepuštena sama sebi, sopstvenom očaju i veličini, večitoj borbi protiv sebe i drugih, protiv muškaraca, slabosti, privlačnosti i opasnosti iza svakog ugla.

Tako je o sebi govorila Gabriel Koko Šanel, dama koja je prva otkrila ženu ispod haljine, postavila definiciju ženske mode i dala joj pečat koji i danas mnogi kreatori slede i kopiraju. I danas, kada se spomene njeno ime pomisli se na malu crnu haljinu, parfem „Šanel 5“, bisere, „Šanel“ tašnu i crno-belu kombinaciju.

Devojčica iz unutrašnjosti Francuske, odrasla u sirotištu. Kabare pevačica slabog glasa koja peva pred publikom sastavljenom od pripitih vojnika. Mala šnajderka koja skraćuje pantalone u zadnjoj sobi provincijske krojačke radnje, u 35. godini je kupila celu zgradu u ulici 31 Kambon, koja se nalazila u jednom od najatraktivnijih delova Pariza.

Tri godine kasnije, 1921. otvorila je ono što se može smatrati ranim oličenjem modnog butika, sa odećom, šeširima i dodacima, a kasnije proširila ponudu na nakit i parfeme. Do 1927. godine Šanel je posedovala pet nekretnina na ulici Kambon.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара