Najbogatiji Britanac se preselio u Monako

Jedan od najvatrenijih zagovornika Bregzita i čovek za kojeg britanski mediji tvrde da je najbogatiji Britanac, ser Džim Retklif, napustio je Veliku Britaniju i preselio se u Monako.

Petrohemijski magnat čije bogatstvo se procenjuje na 17,5 milijardi funti (oko 19,2 milijarde evra) ove nedelje zvanično je promenio mesto plaćanja poreza – to više neće biti engleska grofovija Hempšir nego Monako, piše britanski Gardijan.

Monako je već postao mesto boravka mnogih bogatih Britanaca.

Procenjuje se da će odlaskom iz Velike Britanije, Džim Retklif uštedeti četiri milijarde funti (skoro 4,4 milijarde evra) koje bi morao da dâ na porez.

Britanski list podseća da ljudi koji žive u Monaku najmanje 183 dana godišnje, ne plaćaju porez na dohodak i imovinu, kao i da je najviša poreska stopa u Britaniji 45 odsto na primanja koja prelaze 150.000 funti godišnje.

Pre nego što je odlučio da se spakuje i ode u Monako, 65-godišnji Retklif bio je treći na listi najvećih pojedinačnih poreskih obveznika u Velikoj Britaniji, a prema navodima Sandej tajmsa, na ime poreza tokom 2017. i 2018. uplatio je 110 miliona funti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 27. sep 2020, 15:42) - anonymous [neregistrovani]

Matematika

Piše da će uštedeti 4 milijarde funti poreza, a onda da je za dve godine platio porez od 110 miliona funti. Zanimljiva računica. Prosek je 55 miliona funti godišnje. Da bi tim tempom uštedeo 4 milijarde potrebne su skoro 73 godine što je, otprilike, prosečan životni vek za muškarce. A on je već na 64. Ako poživi i još 20 godina, "uštedeće" tek nešto više od 1 milijarde funti. Pod navodnicima, jer su svi troškovi u Monaku neuporedivo veći. U stvari, vrlo je moguće da će i sama selidba da ga košta više od te milijarde. Da ne spominjem probleme zbog toga što neće stalno biti prisutan u Engleskoj, odakle mu je poteklo najviše para.