Harviju Vajnstinu 23 godine zatvora za silovanje i zlostavljanje

Harvi Vajnstin proglašen je krivim za seksualno uznemiravanje i silovanje, i pred njim je, kako je odlučio sud u Njujorku, 23 godine zatvora.

U Krivičnom sudu na Menhetnu, sudija Džejms Burk, izrekao je Vajnstinu kaznu zatvora u trajanju od 23 godine. 

Izricanju presude prisustvovale su neke od Vajnstinovih žrtava, a među njima i žena koja ga je optužila za silovanje, kao i žena koja ga je optužila za prisiljavanje na oralni seks. 

Glumica iz poznate serije Porodica Soprano, Anabela Šjora, takođe je bila u sudnici. Šjora je bila ključni svedok na suđenju zbog optužbi za nasilje i seksualno zlostavljanje. Tokom iskaza, navela je da se Vajnstin godinama ponašao po „obrascu nasilnog, zlostavljačkog ponašanja“.

U društvu sa Anabelom Šjorom, kako bi saslušale presudu, bila je i glumica Rouzi Perez, koja je takođe svedočila na suđenju Harviju Vajnstinu.

Inače, ranije danas, mediji su preneli uznemiravajući sadržaj imejla u kom je Vajnstin naveo da bi glumica „Džen Aniston trebalo da bude ubijena“. Glumica još nije reagovala na te navode.

Vajnstinovi advokati ranije su tražili od sudije Burka, da Vajnstinu izrekne kaznu od pet godina, tvrdeći da je „zaslužio milost, i zbog ozbiljnih zdravstvenih problema“.

Kako piše Varajeti, odbrana Vajnstina priložila je dokument na sedam stranica, u kojem su navedena njegova humanitarna dela i gde se, između ostalog tvrdi da bi trebalo uzeti u obzir činjenicu da je Vajnstin ostao bez mogućnosti da zarađuje za život“.

Vajnstinovi advokati su naveli na je njihov klijent u već „u godinama i da možda neće ni doživeti kraj kazne, što kaznu zapravo pretvara u doživotnu robiju“.

Uprkos svim navodima advokata, tužioci su zatražili kaznu koja „odražava ozbiljnost krivičnih dela okrivljenog" i kažnjavaju ga „zbog potpunog nedostatka kajanja za dela koja je počinio“.

Počele pripreme žalbe na presudu 

Porota je bila sačinjena od sedam muškaraca i pet žena.

Njegov pravni tim je već započeo rad na žalbi na presudu. Posle presude, Vajnstin je, zbog toga što se žalio na bol u grudima, prevezen u bolnicu.

Vajnstin je u bolnici proveo deset dana pre nego što je prebačen u zatvor „Rikers“ u Njujorku.

„Vajnstin je imao puno vremena da razmisli o svom životu i poniženju, i smatra da mu sledi duga, teška bitka“, rekao je Vajnstinov portparol Džuda Endželmajer.

U zatvoru je Vajnstin ćeliju, u kojoj su, osim nameštaja od nerđajućeg čelika, još i lavabo i ve-ce šolja, delio sa dva starija muškarca.

Vajnstin se inače i dalje suočava s dodatnim krivičnim prijavama u Los Anđelesu zbog optužbi za napad na dve žene 2013. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара