Polanski dobio „Cezara“ za režiju, a demonstranti suzavac

I pored burnih reakcija javnosti, Roman Polanski je dobitnik francuskog „Cezara“ za režiju filma „Oficir i špijun“, zbog čega je nekoliko glumaca odlučilo da napusti sinoćnu ceremoniju u Parizu.

U Parizu su se sinoć, ispred dvorane u kojoj je održana ceremonija dodele nagrade „Cezar“ francuske Akademije za film, okupili demonstranti u znak protesta zbog nominovanja filma Romana Polanskog, optuženog za silovanje maloletnice još 1977. godine, a policija je morala da ispali suzavac da bi ih rasterala.

Film Oficir i špijun, o poznatoj aferi Drajfus koja je potresla francusko društvo krajem 19. i početkom 20. veka, bio je nominovan u 12 kategorija, zbog čega je pre dve nedelje ceo odbor Akademije „Cezar“ podneo ostavku zbog talasa kritika koje su usledile.

Odluka da se film Romana Polanskog nađe u konkurenciji izazvala je negodovanje pokreta #MeToo i feminističkih grupa koje su pozivale na bojkot. Ispred dvorane u kojoj se održava svečanost, i pored toga što je Polanski objavio da neće prisustvovati ceremoniji zbog, kako je rekao, „javnog linča“, učesnici protesta su nosili transparente s natpisima „Industriju koja štiti silovatelja treba da bude sramota“.

Filmu Oficir i špijun je najpre dodeljeno priznanje za najbolji kostim, ali se na sceni nije pojavio niko iz produkciong tima da preuzme nagradu. Filmu je pripalo i priznanje za najbolji adaptirani scenario, a kada su dvojica glumaca saopštila da je Polanski dobio „Cezara“ za režiju, u publici je nastala graja i negodovanje, te su obojica užurbano otišli sa scene.

Tokom prepodneva, ovom slučaju se oglasio i francuski ministar kulture tvrdnjom da dodeljivanjem „Cezara“ ovako kontroverznom autoru Akademija šalje pogrešnu poruku. Ceo ovaj slučaj ponovo je u javnosti rasplamsao debatu o mestu Romana Polanskog u francuskom i svetskom filmskom stvaralaštvu, kao i o tome da li se delo može posmatrati nezavisno od ličnosti autora.

Rojters navodi da je Polanski u više navrata negirao optužbe za silovanje, kao i da je sama žrtva, Samanta Gejmer, stala u njegovu odbranu. Inače, poznati reditelj je i 2017. godine pod pritiskom javnosti podneo ostavku na mesto predsednika žirija Akademije za dodelunagrade „Cezar“, francuskog ekvivalenta Oskaru. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво