Због Поланског, у Паризу сукоб полиције са демонстрантима

Француска полиција сукобила се са демонстрантима који протестују због церемоније доделе награда, у којој је филм режисера Романа Поланског, који се суочава с оптужбама за силовање, освојио десетак номинација.

Полански (86), који је побегао из САД у Француску крајем седамдесетих година прошлог века, због оптужби да је силовао тринаестогодишњу девојчицу, и суочио се са новијим оптужбама за сексуално злостављање, већ је рекао да неће присуствовати церемонији, јер се плаши „јавног линчовања“, преноси Ројтерс

Феминисткиње, бројне глумице и глумци, у јавности су огорчено реаговали након што је филм Официр и шпијун у режији Поланског, постао фаворит за награду Цезар у категорији „најбољи филм“, због чега је руководство Цезар Академије масовно поднело оставку почетком овог месеца.

Једна група демонстраната срушила је барикаде испред дворане у којој се одржава церемонија доделе награда Цезар, полиција је испалила сузавац и ниједан демонстрант није успео да се докопа црвеног тепиха.

Неки демонстранти мирно махали плакатима на којима је писало „Срамота за индустрију која штити силоватеље“.

Полански негира последње оптужбе против њега.

Дванаест номинација за филм Официр и шпијун, укључујући номинацију за најбољи филм и најбољег режисера, поделиле су јавност у Француској, земљи у којој је активан покрет #MeToo који се бори против сексуалног узнемиравања.

Глумачка и продукцијска екипа филма, најавила је да ће бојкотовати доделу награда Цезар, пошто је француски министар културе рекао да ће „успех редитеља, оптуженог за сексуално насиље послати погрешан сигнал у ери покрета #MeToo“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи