Читај ми!

Kreatorka Jelena Malešević u prošlosti pronalazi budućnost

Jelena Malešević je po obrazovanju arheolog, po vokaciji umetnica širokog spektra ideja. Njene kreacije inspirisane vinčanskom kulturom predstavljale su Srbiju na EKSPO Dubaiju, a slede Malta i Njujork.

Jelena dizajnira vanvremenske kreacije u kojima se spajaju istorija civilizacije i istorija umetnosti. Inspiracija joj je vinčanska kultura. Za rad Jelene Milošević domaća javnost je intenzivnije počela da se interesuje tek kada su stigle sjajne kritike iz Dubaija, a potom i pozivi da svoje kreacije predstavi širom sveta.

„Osnovna tema mog rada su u stvari te arhetipske slike, da ih tako nazovemo. Kroz neka svoja arheološka istraživanja i neke impresije koje stičem tim tokom koristim kao inspiraciju koja sama dolazi, jer prosto ja u prošlosti stalno nailazim na budućnost, pošto su moje kreacije vrlo futurističke, avangardne“, objašnjava Jelena Malešević gostujući u Jutarnjem programu.

Talenat Jelene Malešević je prepoznat još 2001. godine na najvećem svetskom pozorišnom festivalu u Edinburgu, kada je dobila nagradu za kostim u predstavi San o Balkanu. Sarađivala je i sa čuvenim italijanskim i američkim baletskim trupama i produkcijama. Neretko je spajala sajber i etno.

„Moda i jeste neki most između različitih kultura i preko mode može da se izvrši ozbiljan kulturni uticaj u svetu. Drago mi je da svet može da čita moje radove i što je najneverovatnije čita ih vrlo pravilno“, dodaje kreatorka.

Posle predstavljanja u Dubaiju ista kolekcija je zatvorila Srbija fešn vik u Novom Sadu, a potom je dobila priliku da se ponovo pojavi u Dubaiju na Dan majki.

„Meni je to bilo jako drago jer je ova kolekcija upravo posvećena ženama, ženskom principu i ženi kao velikoj majci, zato što u vreme neolitske i vinčanske civilizacije to božanstvo se i poštovalo. Tako da su se nekako uskladile teme i preklopile“, zaključuje umetnica Jelena Malešević.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво