Читај ми!

Kako odabrati nova sobna vrata za kuću ili stan

Kada dođe vreme za kupovinu novih sobnih vrata, treba da napravite pravi izbor. Prvo što pomislite je da ih ne kupujete često i da stoga ne želite da pogrešite. Nekom ide na ruku to što je izbor velik, dok druge to zbunjuje. Kako se snaći u tolikoj ponudi i odabrati sobna vrata koja su najbolja za vas?

Došlo je vreme da zamenite stara sobna vrata. Možda su vam nova potrebna zato što ste izgradili kuću ili neki drugi objekat. Koji god da je povod, treba vam savet i pomoć oko odabira. Bolja sobna vrata su ona koja imaju određene karakteristike, dok se ujedno vizuelno i stilski uklapaju u okolinu.

Kada pogledate kompletnu ponudu, uočićete da je izbor zaista velik. Verovatno ima više različitih modela nego što ste mogli da pretpostavite. Ako spadate u neodlučne osobe, duže ćete birati nego što ste planirali. Svakako, kada kupujete sobna vrata nemojte donositi brzo odluke. Uzmite sve u obzir i odvojite vreme da razgledate i uporedite ponudu i cene.

Na taj način ćete pronaći najbolji kvalitet koji se uklapa u planirani trošak. Naime, sobna vrata se ređe kupuju pojedinačno. Obično vam treba više komada od istog modela, kako bi se ona međusobno uklopila. Stoga, kad pravite kalkulaciju, prvo odlučite koliko komada vrata vam je potrebno za objekat koji gradite ili stan koji renovirate.

S druge strane, imajte na umu to da se ova vrsta proizvoda ne kupuje često. Stan ili kuću periodično krečite, s vremena na vreme kupite po neki nov komad nameštaja i farbate drvenariju. Međutim, zamena sobnih vrata nije deo standardnog održavanja. Ona spada u projekte zvane kompletno renoviranje.

Potrebna vam je promena

Ipak, stvari se mogu sagledati i iz drugog ugla. Potrebna vam je promena u stanu ili kući? Želite da uradite neku vrstu promene, ali ne znate šta tačno. Niste zadovoljni izgledom enterijera i želite da ga poboljšate? Krečenjem zidova i ugradnjom novih sobnih vrata potpuno biste preuredili prostor. Moguće da postojeća vrata koja imate nemaju dobru zvučnu izolaciju. Nezadovoljni ste njihovim izgledom, dotrajala su, a i kvake su se izlizale i ne rade kako treba? Nova sobna vrata napravila bi željenu promenu i potpuno bi transformisala izgled prostora.

Na šta prvo treba obratiti pažnju?

Koje karakteristike treba da imaju sobna vrata i na šta prvo treba da obratite pažnju dok birate? Pre svega, uvek kupujte kod boljih proizvođača i prodavaca. Na taj način ćete osigurati da i ugradnja protekne kako treba, jer je to veoma važno kako biste na duge staze bili zadovoljni svojim novim sobnim vratima.

Ukoliko se mere ne uzmu precizno, ili se žuri prilikom montaže, mogu da se pojave zazori ili nepravilnosti, koje nećete moći da ne primetite. Greške prilikom ugradnje kasnije se teško ispravljaju. Praktično su nepopravljive bez veće intervencije.

Tako da, oslonite se samo na proveren kvalitet i pouzdane kompanije. Kada oni svoj deo posla, koji se odnosi na uzimanje mera i ugradnju, odrade kvalitetno, vama ostaje samo da budete zadovoljni i ponosni na svoja nova vrata.

Karakteristike samih modela, na koje bi trebalo da obratite pažnju, odnose se na ono što se ne vidi spolja, već je deo unutrašnje konstrukcije. Kvalitetna sobna vrata treba da imaju što bolju zvučnu izolaciju. Izuzetak su prostorije u kojima se ne boravi dugo. To su ostave, garderoberi, vešernice i druge pomoćne prostorije u kojima se kratko zadržavamo.

Zvučna izolacija

Takođe, sobna vrata koja se nalaze na mestima gde nisu neophodna, na primer između kuhinje i trpezarije, ne moraju da imaju dobru zvučnu izolaciju. Međutim, kada je reč o dnevnim, spavaćim, dečijim ili gostinjskim sobama, trebalo bi da vrata budu zvučno izolovana, kako bi svako imao svoj mir i privatnost. Sobna vrata od kancelarija u poslovnim prostorima trebalo bi da budu odlično zvučno izolovana, kako bi se obezbedilo da svako ima adekvatne uslove za rad.

Zvučna izolacija se postiže tako što se unutrašnjost vrata ispunjava materijalima, kao što su karton ili mineralna vuna. Tačnije, kod nekih modela između spoljnih obloga nalazi se kartonsko saće, dok je kod drugih tu staklena vuna.

Spoljašnje obloge mogu biti od drveta ili pločastih materijala. Što se pločastih materijala tiče u pitanju su medijapan MDF ili iverica, dok je spoljašnjost presvučena specijalnim folijama. Sobna vrata mogu biti i farbana poliuretanskom farbom. Modeli od punog drveta, često imaju manje ili veće površine u staklu, mada ovaj detalj nije obavezan.

Dvokrilna vrata

Za šire otvore između prostorija, najbolja su dvokrilna sobna vrata. Stakleni ukrasni elementi su poželjni na ovakvim vratima, jer zahvaljujući njima ona imaju manju masu. Preporučljivo je da se velika površina dvokrilnih vrata vizuelno preseče ukrasnim elementima. To mogu biti staklo, ogledala, reljefni detalji geometrijskog oblika ili izrezbareno drvo.

Prostorije koje nemaju dovoljno prirodne svetlosti trebalo bi da imaju što veće površine u staklu. Ovo važi za predsoblja i hodnike, koji su povezani sa dnevnim boravkom ili trpezarijom. Pomoću transparentnog stakla se postiže i to da susedne prostorije izgledaju kao jedna celina i samim tim stvara se optička varka koja nas navodi da poverujemo da je njihova kvadratura znatno veća.

Na kraju, kada birate kvake za svoja nova sobna vrata, potrudite se da se njihova boja uklapa sa onom koja preovladava u enterijeru. Na primer, ako imate karnišne ili ručke od ormara u srebrnoj boji, neka i kvake budu slične nijanse.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво