Čitaj mi!

Eko kuće - odgovor prirodi i održivoj arhitekturi budućnosti

Poslednjih godina u svetu su postale popularne mikro-kuće koje omogućavaju direktan kontakt s prirodom uz udobnost koji nudi pravi dom. Kako napraviti najbolju mikro eko-kuću bio je i zahtev međunarodnog arhitektonskog konkursa arhitektonskih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zagrebu i Podgorici. Nagrade najboljim mladim arhitektama i studentima uručene su na Kongresu u Beogradu.

Pod mikro-kućom smatra se potpuno opremljen objekat do 30 kvadrata, čija gradnja ne košta mnogo. Zadatak studentima, arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima mlađim od 30 godina koji su učestvovali na konkursu, bio je da projektuju kućicu površine do 25 kvadratnih metara koja je funkcionalna i održiva.

„Na toj krovnoj terasi se uzgaja hrana i fasada takođe služi za uzgajanje hrane. Kuća je sastavljena u potpunosti od drveta, a fasada je sačinjena od paljenog drveta koje se na taj nači impegnira i štiti se od spoljašnjeg uticaja", rekao je Dragan Dodoš, dobitnik prve nagrade,student Arhitektonskog fakulteta u Banja Luci.

Eko samoodržive kuće, uz prilagođavanje prirodnom okruženju treba da koriste i prirodne materijale i obnovljive izvore energije.

„Energija, znači, naravno, jug, sunce, sve je podložno kretanju sunca, odnosno nagib je takav tridesetak stepeni , da se gore postave solarne ploče i tako se na najbolji način iskorišćava sunčana energija kao i veliki prozori koji su usmereni prema jugu, takođe kišnica se skuplja, filtrira", rekao je Sven Kartela, dobitnik druge nagrade, Arhitektonski fakultet Zagreb. 

Ekološke mikro-kuće mogu dati široke odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi .

„Mikro kuća za mene znači bar neki minimum koji mi je dosta za život a u jednu ruku pruža komfor koji mi treba za život. Moj projekat je kućna memorija koja predstavlja jednu malu kućicu, a kasnije postaje atrijum porodične kućice i tako se stvara koncept novih uspomena", istakla je Lucija Ptiček dobitnica treće nagrade, Arhitektonski fakultet u Zagrebu.  

Koncept ekološke arhitekture ima za cilj da doprinose zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena.

„U tome i jeste suština promišljanja urbanizma, ako pravimo velike objekte koji bacaju velike senke i pravimo veliko popločavanje povećavamo entropiju i zagrevanje ukupno zemljaljske kugle. Kao što je poznato zelene oaze su apsorberi ukupnog ugljenika i emitori kiseonika i hlade na prirodan način atmosferu", napomenuo je Vladimir Lovrić arhitekta, predsednik Međunarodnog žirija za izbor „Mikro eko-kuće".

Ekološke mikro-kuće idealne su za one koji često borave u prirodi, a sve je više onih koji se odlučuju da u njima i žive.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 23. okt 2021, 16:16) - Branko [neregistrovani]

Za pamćenje

Sviđa mi se ona ideja o kućnoj memoriji. Napraviš malu, pa je proširuješ po potrebi, kako raste porodica, raste i kuća. Meni bi bila dovoljna i ona osnovna, ali bih na nju dodao trem i jednu lepu prugastu luna tendu, da mogu da uživam od proleća do jeseni. Samoodrživa, naravno. Više od toga, zaista mi i ne treba.