Читај ми!

Otvorena Milanska nedelja dizajna – šta pre pogledati u raskošnoj ponudi

Posle pauze od 17 meseci zbog pandemije koronavirusa, Nedelja dizajna u Milanu (Salone del mobile) otvorila je svoja vrata posetiocima koji su u grad stigli iz svih delova sveta. Ove godine nazvana je "Supersalone" zbog svog dugo očekivanog povratka kao i mnogo noviteta i iznenađenja.

Vrpcu Nedelje dizajna u Milanu, sa potpisom svetski poznatog arhitekte Stefana Boerija, presekao je italijanski predsednik Serđo Matarela, a gradonačelnik Milana, Bepe Sala, izjavio je da je ovo znak da su zemlja i grad na novom početku kao i da je lepo ponovo čuti razne jezike sveta na ulicama.

Ovo je manja i drugačija verzija Salona koja, iz opravdanih razloga, ne može da se poredi sa onom iz 2019. godine, koja je, zahvaljujući mnogobrojnim događajima (oko 50), donela zaradu od 46,5 milijardi evra kompanijama koje su učestvovale i 17,5 milijardi izvozu, 8,3 milijarde evra zarade na lokalnom nivou, što je omogućilo da bruto domaći proizvod dostigne 60 milijardi evra.

Ipak, "Supersalone" ne nudi inferiorniji kvalitet, a i prvi put za šezdeset godina uvedena je mogućnost da publika može da uđe na Sajam u svakom momentu od 10 do 19 časova do 10. septembra, kada se i završava Nedelja dizajna.

Jedine limitacije koje su na snazi vezane su za pandemiju, naime obavezna je kupovina karte onlajn, po ceni od 15 evra kao i "Green pass" ili Zelenu propusnicu.

Za sve osobe koje ne poseduju Zelenu propusnicu organizatori su omogućili brze testove na licu mesta po ceni od 22 evra. Na Sajmu učestvuje 425 kompanija od kojih je njih 16 odsto iz inostranstva, 50 nezavisnih dizajnera i 170 projekata iz 47 različitih međunarodnih škola.

Milano je postao scena na otvorenom zahvaljujući i poznatom Fuori salonu, koji podrazumeva veliki broj instalacija na otvorenom koje krase grad i koji ove posebne godine donosi fuziju između fizičkog i digitalnog sveta pod nazivom "Phygital".

Naime, na ovaj način želi da se podvuče činjenica da su dešavanja onlajn dosta pomogla tokom pandemije, ali i da je bitno da se vratimo normalnom životu koji podrazumeva i realne susrete, izložbe i događaje.

Ove godine napravljen je i vodič koji je posvećen svetu dizajna i koji daje vizibilitet svakom događaju, dizajneru, kompaniji. Delovi grada koji su posvećeni dizajnu podeljeni su na distrihte.

Moguće je pogledati mapu i program na sajtu i u svakom momentu biti obavešteni o tome gde se šta može videti i posetiti.

„Ovo izdanje Nedelje dizajna u Milanu daje gradu ključnu ulogu na međunarodnoj sceni i potvrđuje da je i dalje grad koji vodi ovu zemlju. Milano se pokreće i s njim se pokreće Italija. Milano je taj koji je prvenac u povratku ka normalnom životu i on pokazuje put ostatku zemlje“, izjavio je gradonačelnik Milana Bepe Sala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво