Читај ми!

Saveti za odabir kancelarijskog nameštaja

Opremanje kancelarije i odabir kancelarijskog nameštaja važno je iz više aspekata. Prostor u kome radite treba da bude prijatan, ali i da zadovoljava uslove praktičnosti i funkcionalnost. Pored toga, radni prostor treba osmisliti tako da bude estetski dopadljiv, bez obzira da li ste u njemu sami ili primate stranke. Nudimo Vam nekoliko korisnih saveta kako da opremite kancelariju.

Manje je nekad više

Ako nemate osećaj za stil angažujte dizajnera enterijera. Ali i pored toga važno je da imate osećaj za prostor. Nikome nije prijatno kada boravi u sobi u kojoj ima previše nameštaja, ili je on suviše glomazan u odnosu na njenu veličinu.

Takav raspored stvara osećaj skučenosti i nedostatka slobodnog prostora. Stoga je veoma važno da kancelarijski nameštaj bude adekvatne veličine i da ga ne bude više nego što treba.

Vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora između stolova, polica, kaseta sa fiokama i ormara. Bolje je da kancelarija bude prazna nego da je pretrpana.

Pažljivo birajte komode i ormare koji se po veličini tačno uklapaju, a pri tom dosta toga može u njih da stane.

Kako bi se najbolje iskoristio prostor, veoma je praktično da se naruči kancelarijski ormani po meri koji u vidu američkog plakara pokriva čitav zid ili neki njegov deo. Na taj način ostatak prostora ostaje slobodan.

Vodite računa o dimenzijama

Kada idete u kupovinu kancelarijskog nameštaja, obavezno ponesite metar. Prodajni eksponati, koji su izloženi u salonima, sasvim drugačije izgledaju kada se prenesu u Vaš radni prostor.

Dok ste u salonu može Vam se učiniti da su neki radni sto i garnitura za sedenje idealnih dimenzija, ali kasnije će se ispostaviti da je sve to suviše gabaritno u odnosu na površinu kancelarije.

Preglomazan nameštaj blokira prostor i to uvek treba izbegavati. Što se radnog stola tiče, on je osnova svake radne sobe ili kancelarije.

Birajte ga u skladu sa time čime se bavite. Ako se Vaš rad bazira na tome da sve obavljate koristeći samo računar, onda Vam nije potreban veliki sto.

Nasuprot tome, ukoliko pored računara stoje gomile papira i uz njih druge kancelarijske potrepštine kao što su olovke, spajalice, lepljivi notesi i slično, onda Vam svakako treba veći sto.

Ukoliko se bavite nekom umetnošću, stvarate nešto, krojite, šijete, slikate, onda Vam verovatno treba i sto većih dimenzija. Svakako, nikad ne uzimajte sto koji je veći nego što Vam je zaista potrebno, ma koliko da imate prostranu kancelariju.

Budite praktični

Prilikom osmišljavanja i opremanja radnog prostora treba da budete praktični. Šta to znači? Pre svega, pobrinite se da napravite dobru organizaciju svega što tu postoji.

Ako u poslu koristite registratore, neka oni budu jasno označeni i po nekom redu poređani u ormare koji se zatvaraju. Zašto je to bolje nego da stoje na policama? Postoji nekoliko razloga. Ako stoje u ormarima, po njima neće direktno padati prašina, a zatvoren orman se mnogo lakše čisti i briše nego gomila registratora, papira ili knjiga.

Trudite se da što više stvari stavite u fioke, komode ili ormare, a da je što manje toga direktno izloženo na policama iz već pomenutog razloga. Čak i da Vi lično niste zaduženi za održavanje higijene u poslovnom prostoru, uvek se trudite da oko toga ima što manje posla koji se brže obavlja, a samim tim i kvalitetnije.

Što se tiče dobre organizacije, korisno je da nabavite aparat za pravljenje etiketa. Ako to niste u mogućnosti, napravite sami etikete od samolepljivog papira. Stvari koje stoje u kutijama složite u ormare, a na kutije nalepite nalepnice na kojima su sve potrebne informacije.

Neka svaki predmet u Vašoj kancelariji ima svoje mesto tako da možete u svakom trenutku da ga nađete i „zatvorenih očiju“.

Negde štedite, a negde ne

Kada opremate kancelariju, na nekim stvarima treba štedeti, dok na drugim to nije uvek preporučljivo.

Naime, odličan primer su kompjuterske stolice ili kancelarijske stolice i fotelje. Kada su one u pitanju, uvek se treba odlučiti za kvalitet. Mehanizmi koji se u njih ugrađuju i materijali od kojih se one prave nisu jeftini, tako da nemojte očekivati da dobijete nešto što je kvalitetno, i što će vas dugo služiti, po nekoj bagatelnoj ceni.

Naravno, cene nisu uvek odraz kvaliteta, već u svemu treba naći meru. Ovde važi ono pravilo da niste dovoljno bogati da kupujete jeftine stvari. One neće dugo trajati i bićete primorani da kupujete nove.

S druge strane, možete uštedeti prilikom kupovine raznih sitnica i ukrasnih elemenata koji su svakom radnom prostoru potrebni.

Jednostavnost i biljke

Besprekorno beli zidovi, kancelarijski stolovi, police i ormari u natur boji drveta sa sivkastom ili krem notom i poneka zelena biljka u saksiji čine sliku jednostavnog, a pri tom neodoljivog radnog prostora.

Ako se na to pridoda neka uramljena fotografija na zidu ili moderno slikarsko delo, dobijamo zaokruženu celinu.

Jednostavnost i umerenost su principi koji su uvek išli na ruku estetici. Primetite koliko biljke oplemenjuju i upotpunjuju prostor. Za kancelarije su najpraktičnije one koje nisu puno zahtevne što se tiče održavanja i zalivanja.

Veće biljke poput noline, dracene ili drveta života u većoj dekorativnoj saksiji odličan su izbor. Postavite ih u neki ugao, a manje saksije mogu da stoje na visećim kancelarijskim policama.

Kako najlakše opremiti kancelariju

Na koji način ćete najlakše doći do najboljih kompanija koje se bave prodajom kancelarijskog nameštaja? Jednostavno je. Idite na veb-sajt mirandre.com na kome se nalaze ažurni spiskovi firmi koje prodaju kvalitetan kancelarijski nameštaj. Tu je detaljno predstavljen njihov asortiman proizvoda. Kada sve imate na jednom mestu, lakše pravite poređenja i donosite odluke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи