Читај ми!

Kako odabrati dobra sobna vrata

Unutrašnja vrata u stambenom ili poslovnom prostoru imaju višestruku ulogu. Osim pregradne funkcije koju vrše, ona utiču na estetiku enterijera. Kako ih odabrati i o čemu treba voditi računa prilikom montaže?

Najbolja sobna vrata mogu da se kupiti u prodajnim salonima domaćih proizvođača. Takođe, moguće je i naručiti njihovu izradu po meri. Standardne dimenzije ne odgovaraju svačijim potrebama.

Iako većina stanova i kuća je projektovana tako da sva unutrašnja, tj. sobna vrata imaju predodređenu visinu i širinu, ima slučajeva kada je neophodno premeriti otvor koji je ostavljen za vrata jer ima nestandardne dimenzije.

Prolaz između dnevnog boravka i trpezarije često se pregrađuje dvokrilnim sobnim vratima koja imaju posebne dimenzije. Ona se mogu poručiti kod proizvođača i biće napravljena po unapred uzetim merama. Slično je i sa bilo kojom drugom varijantom sobnih vrata nestandardne širine ili visine.

Lakše je napraviti dobra sobna vrata po meri nego dograđivati zidove ili ih rušiti radi proširenja otvora koji je predviđen za vrata.

Kako odabrati adekvatan model i boju?

Što se tiče izbora modela sobnih vrata, on je daleko veći nego što je to nekad bilo. U prošlosti su sobna vrata svugde bila ista, jednobrazna. U njihovo dizajniranje nije ulagano mnogo kreativnosti i mašte, kao što je to danas slučaj. Nekada su bila pravljena samo u par osnovnih boja, pretežno bela.

Materijali koji su se koristili za njihovu izradu svodili su se na drvo i razne varijante njegovih imitacija. Nije se koristio medijapan i nije bilo ukrasa od drugih materijala kao što je metal ili plastika. Istini za volju, bilo je modela koji su delovali starinski i pomalo rustično, a to su ona sobna vrata koja su delom bila napravljena u staklu.

Klasične linije su preovladavale, ali sa mnogo manje varijeteta nego što to imamo u sadašnjoj ponudi. Ukratko, pre par decenija, gde god da odemo sva sobna vrata su ličila jedna na druga. Kao da je samo nekoliko modela bilo u opticaju, koje smo svuda viđali. Čak su i kvake bile veoma slične.

Danas je situacija potpuno drugačija. Izbor materijala od kojih se prave sobna vrata neupredivo je veći. Najzastupljeniji su i dalje iverica, drvo, medijapan i njihove kombinacije sa staklom, metalom ili plastikom. Nova sobna vrata imaju više detalja čija je funkcija dekorativna.

Najveći broj modela kao osnovni materijal ima drvo i njegove prerađevine, a ukrasni elementi prave se od stakla ili metala. Što se tiče boja, odavno se otišlo mnogo dalje od neutralnih tonova koje čine razne nijanse braon boje, bela, crna i bež. Sobna vrata se danas prave u svim bojama, ali i dalje je najveća potražnja za prirodnim nijansama drveta od najsvetlijih, kao što su jasen i javor, preko crvenkaste trešnje, pa sve do najtamnije braon, tj. venge nijanse.

Interesantno je da su dosta zastupljene siva i svetložuta. Svi ovi tonovi su blagi i nenametljivi, a opet imaju svoju osobenost. Međutim, ako je neki arhitekta ili dizajner enterijera osmislio neku veselu, pastelnu boju - to se lako sprovodi u delo. Dovoljno je napraviti posebnu narudžbinu kod proizvođača i sobna vrata kava ste zamislili biće napravljena.

Izbor kvaka i brava je znatno veći. Pravilan odabir utiče na vizuelni utisak koji sobna vrata ostavljaju. Prilikom kupovine moguće je birati i drugu vrstu kvaka u odnosu na one koje su u prodajnom salonu ili na fotografijama prikazane na modelu koji ste odabrali.

Najbolja ponuda sobnih vrata nalazi se na veb sajtu mirandre.com gde su prezentacije proizvođača i prodavaca, njihove kontakt informacije, veliki broj modela sa cenama i mnoštvom slika. Ukoliko ste u procesu renoviranja stana ili gradnje kuće i tražite sobna vrata, krenite odatle.

Kada se kupovina ili naručivanje završi, tu nije kraj priče. Da bi sobna vrata vršila svoju funkciju kako treba, neophodno je da se ugradnja obavi stručno i spretno. Unutrašnja vrata predstavljaju pregrade između različitih prostorija, što znači da ona treba da obezbede dobru zvučnu izolaciju. Ako ona izostane, poenta sobni vrata se delimično gubi.

S tim u vezi je kvalitet izrade samog proizvoda, tj. materijali od kojih je napravljen i eventualne ispune koje imaju funkciju da poboljšaju izolaciju i spreče prodor zvuka iz jedne sobe u drugu. Međutim, veoma je važno i da sama sobna vrata budu postavljena pravilno, tj. da nema zazora koji mogu da se jave ako ne postoji prag.

Takođe, ukoliko se ne ispoštuje procedura pravilne montaže, može da se desi da se sobna vrata teško zatvaraju. Majstori, prilikom montaže postavljaju posebna drvene klinove koji služe da drže svaki element na svom mestu dok se masa koja se koristila za popunjavanje rupe potpuno ne osuši.

Ako je uputstvo da se ovi pomoćni elementi ne bi smeli uklanjati neko vreme, potrebno je ispoštovati ga. Na taj način sobna vrata će biti postavljena kako treba i funkcionisaće besprekorno.

Najbolji proizvođači i prodavci imaju svoje montere koji su stručno obučeni za ovaj posao. Kada se kompletan posao poveri nekoj od renomiranih kompanija dobija se dodatna sigurnost da će kvalitetna sobna vrata služiti godinama.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво