Topli pod ili vinil? Svejedno kako ga zovete, ali se sigurno isplati

Vinil podovi su pedesetih godina prošlog veka zamenili linoleum. To je podna obloga koja je veoma otporna, lako zamenljiva, nije skupa i nudi veliki izbor boja i dezena.

Vinil podovi suveoma fleksibilni, što ih čini dugotrajnim. Na dodir su mekši i od pločica i od parketa. Ako se odlučite za ovu podnu oblogu, pošteđeni ste bilo kakvog renoviranja gotovo dvadeset godina, kažu stručnjaci. Naravno, pod uslovom da vam boja ili dezen ne dosade.

„Vinil kao podna obloga nema ograničenja u smislu prostora, može da se postavi u sve prostorije, osim u kupatilo, za koje se ne preporučuje“, navodi Nenad Jakovljević, stručnjak za podne obloge.

Što se tiče boja i dezena izbor je veoma veliki.

„Manje-više mi ovde imamo oko 200 uzoraka različitih vinila. Postoji u dezenima drveta i kamena takozvanog, odnosno, imitira keramiku. Kod pojedinih proizvođača ta dva dezena možete i da kombinujete“ dodaje Jakovljević.

Iako vinil zovemo i toplim podom, on nije najtoplija podna obloga.

„Pe-ve-ce je materijal koji je naš narod prozvao, doduše ranije, kao topli pod, tako da je subjektivni osećaj, kad pipnete vinil i laminat, vinil je znatno topliji. Kad bi uporedili s drvetom, malo je hladniji od parketa, ali to nije nešto što bi čovek odmah uočio“ objašnjava stručnjak za podne obloge.

Podovi od vinila postavljaju se veoma lako, direktno preko podloge ili čak preko starog linoleum ili vinil poda. Ipak, nemojte to shavtiti olako već priremite pod na propisan način.

„Vinil se postavlja na čvrstu i ravnu površinu. To ne mora da bude betonska košuljica. Može biti ploča, može biti postojeći parket, može biti laminat. Šta god, samo da je čvrsto i ravno. Ispod vinila ne ide nikakva podloga, za razliku od laminata. Pojedini parketi, i laminat, i vinil mogu da se postave preko postojećeg poda, s tim što taj pod mora biti propisno zalepljen za svoju podlogu, znači ne sme da škripi, ljulja i ostalo i mora biti ravan“, dodaje Jakovljević.

Vinil možete krojiti po meri, ukoliko želite da ga postavite u jednom komadu, ali ga možete slagati i kao pločice. On je veoma otporan na prljavštinu i vodu ali, ne zaboravite, nije predviđen za kupatila.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">