Читај ми!

Kad kopačka zameni opanke - najpoznatije pesme narodnjaka o fudbalu

Fudbalu i narodnoj muzici je zajednička masovnost. Čini se da su svuda oko vas i da hteli-ne hteli ne možete da ih zaobiđete. Postoje pesme iz folk branše koje su se bavile fudbalom na najrazličitije načine.

Snežana Babić Sneki - Ti saluto Italia

Marketinški projekat promocije zvezde u usponu kakva je bila Snežana Babić te 1990. godine. Singl izdat za PGP sa čuvenim omotom na kom je bosonoga Sneki na travnatom terenu uz stativu i sa „Puma" loptom. Pevačica visine klasičnog štopera je lepo izašla iz zone komfora i otpevala na italijanskom preko festivalsko-primorskog melosa. Nema prenaglašenih trilera, pazilo se na manir i ne zvuči toliko loše koliko spoj Sneki, fudbala i Italije zvuči odbojno.

Keba - Himna sportu

Dragan Kojić je odavno poznato vatreni navijač Crvene zvezde, ali se u ovoj pesmi okrenuo širem interesu, širem javnom mnjenju, priželjkujući da reprezentacije tadašnje SRJ budu na vrhu sveta gdegod. Fudbaleri nisu uspeli, košarkaši jesu.

Boban Zdravković - Marakana

Ne može da se spomene turbo-folk '90-ih, a da se zaobiđe Boban Zdravković. Stadion koji od pre nekoliko godina zvanično zovemo „Rajko Mitić" poslužio je kao metafora za Bobanove neostvarene fudbalske snove. Loptu je zamenio mikrofonom, kao i mnoge popularnije njegove kolege, i krenuo putem estrade. O kakvom se velikom talentu radilo vidi se u spotu. „Makazice", driblinzi, žongliranje, i sve to u trenerci. Opušteno i rutinski.

Goci i Lazo - Propali fudbaler

Možda je sudbina Bobana Zdravkovića inspirisala udarni tandem krajiške muzike da napravi pesmu Propali fudbaler. Posvećeno svima onima kojima su u dečačkom periodu bili obećani prelasci u Zvezdu, Partizan, najveći lokalni ili regionalni klub. Ali, povreda. Prednji ukršteni ligamenti najčešće. Posle posao, žena, deca, kafana,... Da su svi nesuđeni talenti ostali zdravi i dosledni svom putu, naša zemlja bi bila višestruki šampion Evrope, a možda i sveta.

Mašinka Lukić - Džajo Džajka

I svi ti propali fudbaleri, i taj Boban Zdravković su hteli da su Džaja – Džaja čiju sliku Mašinka Lukić drži ispod jastuka. Eto dokaza da su fudbaleri bili poželjni od davnina, te da ta pojava nije novotarija. Devojke iz različitih slojeva su uzdisale za njima. Čak se u refrenu Draganu Džajiću daje nadrealno poreklo, jer se slavi „vila koja ga je rodila“. Ah, kako mu odoleti kad je „vitak kao jela, lagan kao gazela“.

Da ne bude da samo kod nas ima ovakvih fenomenana, postoje i strane pesme koje su diskutabilne. Izdvojili smo i dobre primere među našim i inostranim izvođačima.

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво