Читај ми!

Fudbalska anti-plejlista - najlošije pesme o "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu"

Fudbal sa sobom nosi posebnu emociju koju samo valja nadograditi, obojiti, proširiti i van terena. O popularnost igre na travnatom terenu osobe iz raznih sfera pokušavaju da se okoriste, trudeći se da ugrabe pažnju većeg auditorijuma. Mnogima to nije pošlo za rukom. Posebno muzičarima. Postoje pesme o fudbalu prilikom čijeg slušanja poželite da izbušite prvu „bubamaru" koja vam naleti.

1. Paul „Gazza" Gascoigne ft. Lindisfarne - Fog on the tyne (1990)

Klasični Gaza. Spremite gazu za krvarenje iz ušiju. „Loš momak" i „ludi genije" Premijer lige sa kraja 80-ih i početka 90-ih. Jedan od najvećih talenata engleskog fudbala ikad je dao muzičku podlogu „Gazamaniji" tako što je, očekivano, snimio pesmu o sebi. Rep obrada benda „Lindisfarn" iz 1972. je čak doprela do drugog mesta na top listama. Zadivljujući nivo samopouzdanja i komfora da spot o sebi snimaš u zelenoj trenerci. 

2. Daryl Hall & Sounds of Blackness - Gloryland (1994)

Amerikanci su se trudili da odagnaju opravdane sumnje pred Svetsko prvenstvo 1994. vezane za organizaciju, interesovanje i posvećenost. Dobro su se pokazali, sem u naslovnoj numeri. Deril Hol, bivši član benda „Hol end Outs koji je „harao" 80-ih, snimio je baladu koja bolje služi u momentima melanholije, dok gledaš kroz prozor u kišni jesenji dan i tražiš smisao borbe za bolje sutra i ostvarenje svojih snova.

3. Jean Michel Jarre & Tetsuya Komuro - Together Now (1998)

Dobra pesma, ali za rejv. Dram end bejs preko kog ide tanani glas Japanke može da se smatra neuspelim eksperimentom. Ko od vas pri slušanju svesno kaže: „Da, ovo me asocira fudbal"? Više smisla ima na „Dens" areni „Egzita".

4. Ant and Dec - We are on the ball (2002)

Pesma koja je produžila Englezima post bez titule na bar još 20 godina. Tandem „Ant end Dek" je u navijačkoj pesmi „Gordi albiona" za Mundijal u Japanu i Južnoj Koreji već unapred video borbu za tron, ističući selektora Svena Gorana Eriksona kao pravog čoveka za povratak trofeja iščekivanog od 1966. godine. Nije išlo baš tako. Bar nešto pozitivno, imenovali su ceo sastav Engleske u strofi, pa ako nekog zanima ne mora da „gugla".

5. Herbert Grönemeyer ft Amadou & Mariam - Zeit Dass Sich Was Dreht (Celebrate The Day) (2006)

Zna se u čemu se Nemci kvalitetni i šta im ne ide od ruke. Humor i mešanje sa samba ritmovima spadaju u ovu drugu grupu. Brze pesme prate lepotu fudbala, ali Nemci nemaju odgovarajući stil koji bi trebalo da proprati tu lepršavost. Rezultat je pesma od skoro pet minuta koja para uši.

6. Nicky Jam, Era Istrefi ft Will Smith - Live it up (2018)

Spoj nespojivog. Pa još „na kvadrat". Za Mundijal u Rusiji na istoj traci su se našli latino regeton izvođač iz Masačusetsa, „one hit wonder" Albanka sa imitacijom jamajčanskog akcenta i Vil Smit, željan povratka u „Fresh prince" dane. Ruski potpuno.

I mi konja za trku imamo

Tijana Dapčević - Gol (2010) 

Tijana Dapčević je poznata po humoru i šaljivim pesmama koje su postale veliki hitovi. U skladu sa imidžom koji je izgradila snimila je i pesmu Gol pred Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Sebe predstavlja kao devojku koja „nije kao druge da sanja krpice, skupe parmefe, frajere koji voze skupe kola, Holivud i slične šeme". Njen cilj je da „da gol sa pola terena". S obzirom da je Tijana to otpevala, svesni smo da se radi o svojevrsnoj parodiji.

In vivo - Ona voli fudbalere (2016)

Spot snimljen na krovu TC „Stadion" na Voždovcu ima preko 40 milina pregleda na Ju tjubu. Pesma se vrti oko devojka koja voli skup, glamurozan i hedonistički stil života, te da će joj isti obezbediti fudbaler. Uz dodatno nabijanje kompleksa u stihu „neće sigurno zbog mene da se okrene". Ona odlazi na stadion ne zbog igre, već radi pikiranja nove mete. Klasična komercijalna tematika na balkanskom „mejnstrim" polju.

Nives Celzijus - Take me to Brasil (2016)

Hrvatska "Plejboj zečica" više je privukla pažnju zbog bodi-pejnta, nego zbog navijačke pesme i vokalnih sposobnosti prikazanih u istoj.

Ako želite da isperete uši kvalitetnim muzičko-fudbalskim sadržajem, izdvojili smo i listu najboljih stranih domaćih fudbalskih pesama.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво