Читај ми!

Orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana pobednik 61. Dragačevskog sabora

Proglašenjem pobednika i koncertima na centralnoj pozornici u Guči završen je 61. Dragačevski sabor trubača. Pobednik ovogodišnjeg Sabora je orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, a prva truba Dragačeva je Elvis Bajramović iz Bojnika.

Posle izuzetnih sinoćnih koncerata Big benda RTS-a, majstora trube Dejana Lazarevića i šampiona Guče, Ekrema Mamutovića, završni dan Sabora u Guči je protekao u znaku iščekivanja ko će osvojiti prestižne saborske nagrade.

Guča tri dana ne spava. Gosti uživaju svim čulima, u zvucima trube, u šarenilu srpske tradicije i kulture u bogatom programu na saborskim pozornicama, pa i u ukusima srpskih specijaliteta koje ovde ugostitelji pripremaju.

Smotra trubaštva i narodnog stvaralaštva ove godine okupila je veliki broj posetilaca, a organizatore raduje što se Sabor vraća izvornosti i popularnosti kakvu je nekada imao, kao najveća kulturno umetničko turistička manifestacija u Srbiji.

Neizostavni deo saborskog programa je prikaz dragačevske svadbe iz 19. veka, kako se nekada odlazilo po mladu i koji su stari svadbarski običaji. Mladenci na konjima deo su velike povorke, u kojoj svi učesnici u programu i trubački orkestri, prodefiluju ulicama Guče. I to je deo atmosfere koja goste u trubačku varošicu privlači već više od šest decenija.

Već tri dana zvuci trube odjekuju Gučom. Na repertoaru muzičara od izvornih pesama do obrada domaćih i svetskih hitova. Bez obzira da li sviraju Moravac, čoček ili neku tradicionalnu pesmu, gosti očas uhvate ritam.

„Ljudi najviše vole Zlatibore pitaj Taru, Sa Ovčara i Kablara, Stani, stani Ibar vodo, pesme koje su da kažem trubači i snimali. Mi se trudimo da negujemo tu izvornu muziku, znači, orjentisani smo na tu dvojku, da kažem“, navodi Dragan Pavlović, trubač iz Guče.

U Guču su zbog takve atmosfere i ove godine stigli gosti iz Španije, Nemačke, Poljske, Portugalije i zemalja okruženja. Muzika ih povezuje i lako se sporazumevaju bez obzira kojim jezikom govore. A Sabor je prilika da posetioci upoznaju čitav dragačevski kraj.

„To je svakako pokretač razvoja turizma u našoj opštini, nešto što našu opštinu čini prepoznatljivom. Dragačevski sabor trubača je bukvalno nacionalni brend. Mislim da je značajna uopšte za kulturni razvoj čitave Srbije, kao manifestacija jer je to jedna jedinstvena manifestacija na ovim prostorima čak i na Balkanu kada je u pitanju ovakva vrsta muzike“, naglašava Marijana Luković iz Turističke organizacije Dragačeva.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво