Čitaj mi!

Vojvođansko „Malo kolo“ deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

Posle inicijative Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“ iz Kikinde, narodna igra „Malo kolo“, karakteristična za Vojvodinu, postala je deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Malo kolo uz muziku igraju izvođači različite rodne i generacijske pripadnosti, međusobno povezani takozvanim vojvođanskim hvatom. Neizostavno je u svim folklornim programima kikindskog društva „Gusle“.

„'Gusle' su u stvari ostavile u amanet ovo naše Malo kolo da ga čuvaju, neguju. Da nastave da ga revitalizuju, da ono živi i bude vitalno u narodu“, kaže Magdalena Popov, umetnički rukovodilac Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“.

Na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, Malo kolo upisano je kao tradicionalni ples.

Selena Rakočević, sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu ističe da je sam ples dostojan reprezent nacionalnog identiteta.

„To je jedna poruka koja ohrabruje sve one koji se bave folklornom umetnošću i folklornom praksom“, naglasila je Rakočevićeva.

Malo kolo je 53. element kulture i tradicije Srbije upisan u registar.

Tatjana Bugarski, koordinatorka za kulturno nasleđe, navodi da je u pitanju samo početak intenzivnog rada na zaštiti ovog nasleđa – na dokumentovanju, istraživanju, promociji.

„Lokalna samouprava prva to prepoznaje i u budućnosti će prepoznavati tako što će apsolutno pružati svaki vid podrške, pogotovo finansijske podrške koja će omogućiti redovno funkcionisanje i opstanak jednog ovakvog društva“, objašnjava Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“ iz Kikinde jedno je od najstarijih muzičkih društava u Srba, koje u kontinuitetu radi 145 godina, a bavi se i istraživanjem u oblasti etnomuzikologije, etnokoreologije i etnologije.

broj komentara 0 pošalji komentar