Читај ми!

Bajaga: „Ovaj svet se menja", naslovna pesma novog albuma, nastala je u vreme korone

Objavljen je novi 13. studijski album Bajage i „Instruktora“, pod nazivom „Ovaj svet se menja“ sa devet pesama. Na albumu su i obrade dobro poznatih starih hitova.

Momčilo Bajagić, Žika Milenković, Miroslav Cvetković, Saša Lokner, Čeda Macura i Marko Nježić Kića iskoristili su koncertnu pauzu uzrokovanu pandemijom kovida 19 i snimili izdanje gde većinu materijala čine pesme koje je Bajaga ranije pisao za druge izvođače, ili za film, pozorište i TV. 

Tako su nove verzije dobili hitovi Zdravka Čolića Tvoje oči i Moja draga, pa Ja sam se ložio na tebe, koju je Bajaga napisao još kao član „Riblje čorbe", Ni na nebu ni na zemlji - naslovna pesma iz istoimenog filma, tema iz serije Otvorena vrata, kao i Mladost iz predstave Ženidba i udadba, sa izmenjenim tekstom, gde će spominjanje Arsena Dedića, zasigurno, izazvati posebne emocije... 

Bajaga je, gostujući u Beogradskoj hronici, govorio i o nedavnom koncertu na otvorenom u Skoplju, prvom posle duge pauze.

„Poslednji nam je bio koncert u Osijeku 7. marta, i evo 13. septembra, u nedelju smo svirali u Skoplju. To je za mene bilo potpuno iznenađujuće jer smo u međuvremenu zbog pandemije otkazali dvadesetak koncerata. Ovo je bio koncert za tri hiljade i nešto ljudi, jako dobro organizovan, na prostoru koji inače može da primi više od deset hiljada ljudi", objasnio je Bajaga i dodao da su se poštovale mere distance, da su posetioci nosili maske i da je organizacija u tom smislu bila dobra.

Nada se da bi nešto slično moglo da se organizuje i u Srbiji, mada, kako kaže, na ruku toj ideji ne ide vreme koje će biti hladnije.

Nove verzije se sviđaju i Zdravku Čoliću 

Pošto su se na novom albumu našle i starije Bajagine autorske pesme koje su pevali drugi izvođači, Bajagić kaže da se tim povodom čuo sa Borom Đorđevićem i Zdravkom Čolićem, kome se dopadaju nove verzije... Ima i novih kompozicija.

„Naslovna pesma je nova - Ovaj svet se menja, ona je nastala za vreme korone", rekao je Bajaga.

Uz naslovnu pesmu novog 13. albuma Bajage i instruktora Ovaj svet se menja, koja otvara album i za koju će uskoro biti snimljen prvi spot, tu su još dve numere koje su nastale takođe ove godine, u vezi sa filmom Hotel Beograd.

Publici je već dobro poznata Darja, sa Milošem Bikovićem, a pesma Kako se to naziva čuje se u odjavnoj špici ovog ostvarenja.

Na albumu gostuju i frontmen benda „Iri Ef-Em" Vukašin Marković (trombon, vokal), Vladimir Čukić (bas), Marko Kuzmanović (bubnjevi), Nenad Petrović (saksofon), Radoje Raća Milutinović (balalajka) i Zoran Alvirović Kina (akustična gitara).

Album je sniman, kao i prethodni, u „Studiju O" Olivera Jovanovića, a bend je nastavio saradnju i sa čuvenim producentom Sašom Habićem.

Omot, za koji je zaslužan takođe Vukašin Marković, koncipiran je tako da izgleda kao stranice pasoša.

Kao i prethodno izdanje U sali lom i ovaj muzički materijal Bajage i „Instruktora" zajednički objavljuju dve najveće diskografske kuće u regionu, PGP RTS i „Kroacia rekords".

„Najbolji uvek idu sa najboljima! Još jedanput, Croacia records i PGP RTS udružuju snage i objavljuju novi Bajagin studijski album. U tom trouglu velikih, najsrećniji će biti slušaoci, jer Bajaga nadahnuto i sveže peva neke svoje pesme koje su pevali drugi, koje su bile deo TV serija i filmova. Još jedan biser u niski Bajaginog muzičkog blaga, zrak svetla u pandemičnom sivilu...", rekao je direktor PGP RTS, Vladimir Graić. 

„Jedan od najvažnijih zadataka diskografa, a pogotovo PGP RTS i Croatia Records Jugoton je prepoznati, njegovati i uvijek biti uz svoje najbolje izvođače. Bajaga i Instruktori sinonim su za dobru pjesmu, odličan aranžman i savršenu izvedbu, a to upravo dokazuju sa novim izdanjem. Zajedničkim snagama i obostranim poslovnim uvažavanjem ponovo predstavljamo i na CD-u i na vinilu odlične pjesme. Za mene i moje suradnike ponovo ugodan zadatak je promovirati i radovati se pozitivnim vibracijama", dodao je Želimir Babogredinac, direktor Kroacia Rekords-Jugotona. 

Promocija albuma Ovaj svet se menja će se odvijati u skladu sa situacijom vezano za kovid 19 a u nedavnom intervju za sajt RTS-a, Bajaga je poverio koje njegove pesme najvernije odslikavaju novu stvarnost koju živimo.

„Na novom albumu, to je svakako pesma Ovaj svet se menja i cela ova situacija je bila inspiracija za nastanak te pesme. A što se tiče nekih pesama od ranije, to bi možda mogla biti Ni na nebu ni na zemlji u čijem tekstu se mogu naći neke aspiracije na današnju situaciju", rekao je Bajaga.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво