Džezeri slave svoj dan, dobili virtuelnu čestitku

Danas je Svetski dan džeza. Unesko je ustanovio taj datum, jer džez vidi kao sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima. U trenutnim okolnostima, ovo je i povod da se govori o problemima samostalnih umetnika u ovoj oblasti.

Džez nije samo muzika, već kultura, a priča o njemu usko je povezana sa razvojem demokratije i građanskih prava.

Nastao na jugu Amerike, stekao je epitet američke klasike, a dan kad je rođen obeležava se i u našoj zemlji. Da je omiljen među publikom, godinama pokazuju pune sale na džez koncertima i festivalima. Ove godine neće biti tako, ali publika ipak ne ostaje uskraćena za slušanje džeza.

Milica Ševarlić iz Doma omladine kaže da su muzika i umetnost ovih dana ključni, kako bismo se ohrabrili i videli svetlo na kraju tunela.

„Dom omladine Beograda i beogradski džez festival ove godine poklanjaju virtuelnu čestitku u vidu petnaestominutnog snimka sa prošlogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana džeza“, ističe Milica Ševarlić.

Generalni sekretar asocijacije evropskih festivala Kristofer Huber, u pismu našoj državi, pozvao je da se podrže nezavisni umetnici koji su posebno ugroženi zbog pandemije. Ističući neophodnost manifestacione privrede, kao i to da su festivali jedna od značajnih grana turizma.

„Mislim da smo mi najviše pogođeni, a o tome govori i činjenica da u Americi postoji fondacija koja se zove ‘Luj Armstrong’, ona je osnovana sa namerom i ciljem da pomogne u nevolji. Ta fondacija je opredelila milion dolara pomoći slobodnim umetnicima, džez muzičarima“, navodi džez pijanista i kompozitor Vladimir Maričić.

Prvi koncert povodom Svetskog dana džeza kod nas održan je u Surčinu. Kasnije su koncerti počeli da se održavaju širom zemlje, a festivali postali najpopularniji među mladima. Do ponovnog susreta publike i džeza, ostaje da se muzika sluša na internet platformama.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво