Beovizija 2020: Pesma „Svadba velika“ dobila novi tekst

Pesma „Svadba velika“, koju izvode Bora Dugić i „Balkubano“, ostaće u takmičenju ovogodišnje Beovizije. Shvatajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pesme mogao da pošalje, RTS je u razgovoru i dogovoru sa autorima doneo odluku da će tekst pesme biti promenjen.

Autonomni ženski centar zahtevao je hitno povlačenje pesme Svadba velika u izvođenju Bore Dugića i „Balkubano“ iz takmičenja za Beoviziju 2020 i sa svih platformi Radio-televizije Srbije gde se pesma promoviše, jer smatra da promoviše nasilje prema ženama.

Autonomni ženski centar smatra da je nedopustivo davanje javnog prostora i promocije pesmi čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla „ne“, koji promoviše ideju da žena treba da bude „moja ili ničija“, te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi.

Autori teksta, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli adekvatan autorski izraz, te se zbog toga izvinjavaju, naglašavajući da im to nije bila namera.

RTS želi da jasno stavi do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 20. feb 2020, 23:28) - Mare [neregistrovani]

Skandalozno

Samo osobe bez imalo smisla za humor i hiperbolu mogu da shvate ovaj tekst uznemirujućim i da pišu ovo što pišu. Ali razumem žene koje nemaju ništa osim borbe za ekstremni feminizam pa pišu gluposti gde stignu i osnivaju udruženja koja tresu slamu.

(sreda, 19. feb 2020, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

Pa RTS je

I dozvolio emitovanje.

(sreda, 19. feb 2020, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

Tekst pesme je skandalozan i nedopustiv!

Citam tekst i ne mogu da verujem! Ne samo da je tekst bruka i sramota, vec nesto stvarno nezamislivo, poziv na nasilje, poziv na ubijanje i to bacanjem bombi na devojku i ljude na svadbi, pretnja izvrsenjem malte ne teroristickog cina! Grozno!!! Pa sta onda neko da misli o Srbiji posle takve pesme?! Kad imamo ovakve tzv. umetnike, onda nije ni cudo sta nam se sve desava (silna ubistva i nasilja)! Bora Dugic je moje veliko razocarenje. On i njegova muzika za mene vise ne postoje! Zar to mladi ljudi da slusaju i pevaju?! Ma niko to ne sme da slusa ili peva! Njih izbacite iz ucesca na takmicenju, jer su naneli stetu i ugledu RTS i svih nas u Srbiji, jer imamo takve nazovi umetnike!

(sreda, 19. feb 2020, 16:34) - anonymous [neregistrovani]

Pesmu treba ukinuti

Gospodin Danijel bolje da se nije oglasavao. Ne razumem kako ikome palo na pamet da ovo moze biti sala. Samo smo pokazali kakva je svest ove po pitanju femicida. Menjanje teksta samo pokazuje da se sa ozbiljnim problemima ove zemlje moze saliti, kazemo izvini i idemo dalje.