Šest stvari koje bi trebalo da znate o „Dečjoj pesmi Evrovizije“

U Poljskoj će se sutra održati osmanaesto po redu takmičenje za „Dečju pesmu Evrovizije“, na kojoj i Srbija ima svog predstavnika.

Šta je „Dečja pesma Evrovizije"?

Baš kao i „Pesma Evrovizije“, ovo je muzičko takmičenje koje okuplja muzičare iz cele Evrope, s tim što pevači na „Dečjoj pesmi Evrovizije“ moraju da budu stariji od devet, a mlađi od 15 godina.

Kada je prvi put održana?

„Dečja pesma Evrovizije“ se održava od 2002. godine, kada je prvo takmičenje održano u Kopenhagenu, prestonici Danske. Prvi pobednik bio je Dino Jelušić, koji je Hrvatsku predstavljao sa pesmom Ti si moja prva ljubav.

Kada je Srbija prvi put učestvovala?

Srbija je kao samostalna država prvi put deo ovog takmičenja postala 2006. godine, kada je „Dečja pesma Evrovizije“ bila održana u Bukureštu. Srbija je, pored Belorusije, jedina zemlja koja je pre „velike“ Evrovizije učestvovala na „Dečjoj Evroviziji".

Koji je najbolji plasman Srbije?

Najbolji plasman naše zemlje je treće mesto, koje su naši predstavnici zabeležili dva puta. Prvi put 2007. godine, kada nas je predstavljala Nevena Božović sa pesmom Piši mi, a drugi put 2010, kada je Srbiju predstavljala Sonja Škorić koja je pevala pesmu Čarobna noć.

Ko predstavlja Srbiju ove godine?

Našu zemlju će u Poljskoj predstavljati Darija Vračević, koja će izvesti pesmu Podigni glas. Darija će se takmičiti sa još 18 mladih pevača iz cele Evrope. 

Da li iz Srbije može da se glasa za Dariju?

Može. Na „velikoj“ „Pesmi Evrovizije“ nije moguće glasati za svog predstavnika, ali na „Dečjoj Evroviziji“ preko zvaničnog sajta može da se glasa za sve predstavnike.

Podržite Dariju i glasajte za nju preko zvaničnog sajta „Dečje pesme Evrovizije.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">