Nedžad Salković: Ledi Dajana je umela da sluša sevdalinke na pravi način

Veče sevdalinki najavljeno je za 8. novembar u Centru Sava. Dan ranije u Novom Sadu, takođe se održava kultna manifestacija kultnih pesama.

Jedan od izvođača koji učestvuju u Večeri sevdalinki je i Nedžad Salković, koji je nedavno obeležio 60 godina umetničkog rada. 

„Tri četvrtine moje karijere je vezano za Beograd“, rekao je, gostujući u Beogradskom programu pevač Nedžad Salković, dodajući da je prošao celi svet, ali da je Beograd grad u kojem je najčešće nastupao, nekad i sedam dana zaredom.

„Ja slušam muziku celog sveta, tako nešto kao što je sevdalinka nema nigde. Dvadeset dana pre smrti, ledi Dajana je bila u Tuzli i ja sam joj pevao. Zamolio sam gospođu koja je prevodilac, da joj reči sevdalinki prevodi koliko može. Preko puta mene je sedela, gledala i video sam da joj je to čudno i lepo“, prisetio se Salković i dodao da su se princezi, pored muzike i njegovog glasa, najviše dopali stihovi.

Pevač tvrdi da je vrlo malo tumača i slušača sevdalinki, i među njima je prepoznao i ledi Dajanu.

U produkciji RTS-a, uskoro izlaze tri CD-a Nedžada Salkovića, na kojima će se naći 57 pesama.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 29. dec 2019, 15:48) - DejanKG [neregistrovani]

Sevdalinka

Moji su službovali u Priboju gde sam proveo prve godine života. Stanovništvo je mešovito, tako da sam i bez svoje volje bio prinuđen da slušam sevdalinke koje su se čule iz okolnih stanova, kafića... Iako sam duboko u 5. deceniji života i volim pre svega rok i pop muziku, sevdalinke uz starogradske pesme predstavljau nešto posebno. Ovaj čovek je stvarno njihov kralj! On zna da prenese emociju koju te sevdalinke nose. Živeo još dugo i pevao do kraja.

(četvrtak, 24. okt 2019, 22:40) - anonymousDragan [neregistrovani]

Ah ljubav ljuba. Tosi bila ti

Pravi kralj lepih pesama, rado ga slusam, i zelim mu dug i lep jos zivot

(četvrtak, 24. okt 2019, 02:32) - anonymous [neregistrovani]

Secanje

Uvek ce mi ostati u lepom secanju kada sam u mojoj biblioteci u Bullhead City-u, Arizona gde inace radim kao nastavnik, sedela za vreme pauze sa gospodinom Millerom, pila nasu tursku kafu i sve to uz zvuke sevdalinke. Tada sam mu rekla da bismo ovako proveli vreme da smo negde na Bas Carsiji u Sarajevu, na sta je on rekao da mu je zelja da jednog dana i poseti Balkan. Tako da je sevdalinka i ambasador naseg podrucja. Narocito mi se dopada ova pesma od Nedzada Salkovica jer budi lepe uspomene na dobra stara vremena kada se zivelo u slozi i ljubavi.

(četvrtak, 24. okt 2019, 00:12) - Enes [neregistrovani]

Muzika i caj

Ma da. Sevdalinke slusa i kraljica Elisabetha. Svaki dan u 16h kad pije njen caj, ona pusti sevdalinke i sve se da sevdah. Da, da..

div id="adoceanrsvdcfhklggd">