Amira i sevdalinke u Centru „Sava“ 25. oktobra

Svetski čuvena pevačica sevdalinki i tradicionala Amira Medunjanin najavljuje iznenađenja na koncertu, koji će održati 25. oktobra u centru „Sava“.

„Prošlo je godinu i po dana od poslednjeg druženja u Beogradu. Biće, ne mogu reći standardna postava, nikako, već drugari Bojan Zulfikarpašić (klavir), Ante Gelo (gitara) i Zvonimir Šestak (kontrabas), jedanaest gracija čija imena neću da otkrijem ovaj put, i pokoje iznenađenje“, kaže Amira u video poruci. 

Amiri će ovo biti peti nastup u regionalno prestižnoj dvorani koju redovno puni u poslednjih nekoliko godina.

Najskuplje ulaznice od 2.500 i 2.100 dinara su već rasprodate, a ostao je mali broj onih po ceni od 1.500 i 1.800 dinara. Mogu se nabaviti na blagajni Centra „Sava“ i na sajtu www.tickets.rs.

Novinar Gart Kartvrajt nazvao je Amiru bosanskom Bili Holidej. Poređenje govori o tome kako je Amira pristupila sevdahu, pronašavši novi kontekst i formu unutar tradicije stare stotinama godina.

Amira je sevdah odvela u moderno doba, u susret sa džezom, i to se čuje u sevdalinkama i drugim tradicionalima sa naših prostora kao što su Ah što ćemo ljubav kriti, Eleno kerko, Pjevat ćemo šta nam srce zna, Što te nema, Mito bekrijo, Moj dilbere, Ima dana, ili čak i u pesmi Ako znaš bilo što, Branimira Štulića.

U međunarodnoj kritici su, između ostalih, odlično ocenjeni albumi Rosa (2005), Amira lajv (2009), Zumra (2010)...

„Istinska emocija će uvek dotaći ljude ako slušaju pesmu otvorenog srca. Tako prava muzika svugde stiže do svojih ljudi. Ako tada krene i koja suza, to je normalno. Ljudi smo od krvi i mesa, nismo od kamena. Bitno je da verujemo rečima i osećaju, koji se kroz pesmu priča“, rekla je jednom Amira.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">