Jela Čelo u potrazi za magičnim violončelom

Jelena Mihailović, u muzičkom svetu je poznata kao Jela Čelo, sasvim se razlikuje od stereotipa o izvođačima klasične muzike. Objavila je svoj treći studijski album u izdanju PGP RTS-a, a za jesen priprem muzičko-scenski spektakl u Centru „Sava“.

Specijalista muzičke umetnosti po zvanju, Jelena Mihailović je, kako sama kaže, u momentu kada je završavala svoje master i specijalističke ispite, shvatila da je pre svega muzičar i poželela da se oproba i van okvira klasične muzike, posebno što instrument koji ona svira, violončelo, može mnogo tog da pruži.

„Poslednju deceniju, dve, mnogo muzičara, posebno čelista, odlazi u neke druge žanrove, ali su virtuozi i to ništa ne remeti njihovo izvođenje. Tako da klasično muzičko obrazovanje daje mnogo, ali zašto ne probati neki drugi žanr“, ističe Jela Čelo.

Pošto se okuražila, probala i uverila da publika prihvata njen rad, odlučila je da nastavi, jer smatra da su umetnicima najvažnija ta osećanja koja dele sa ljudima, i da žive od tog hranjenja emocijama koje razmenjuju sa publikom.

Jelena Mihailović je snimila treći studijski album, koji je izdala, kao i prethodna dva, Muzička produkcija PGP RTS-a. Na ovom, trećem albumu, koji se zove Potraga za magičnim violončelom, prvi put se pojavljuje i kao koautor uz Marka Matovića, akademskog kompozitora i Bobana Petrovića.

„Stavove smo nazvali vrlo opisno i ima neki bajkoviti libreto po kome smo se vodili dok smo pisali muziku. Sve kreće od sna jedne mlade umetnice kojoj kosmički razbojnici kradu to njeno magično violončelo i ja sam na ovom albumu tragala za najtananijim osećanjima koje čelo može da pruži. Nadam se da sam u tome uspela i da će se dopasti slušaocima“, ističe Jelena.

Muzika je pisana kao klasično muzičko delo, za čelo i simfonijski orkestar, ali dopunjeno je i nekim gitarskim i rokerskim rifovima i elementima iz pop-muzike u kojoj su njih troje autora odrasli. Proces stvaranja ovog materijala je dugo trajao. U realizaciji je učestvovalo preko 60 umetnika u Budimpešti, Londonu, Beogradu.

„Sva tri albuma su mi omogućila da mogu da napravim taj neki most do klasične muzičke publike i da se svi nađemo zajedno na mom prvom velikom koncertu u Centru „Sava“ 29. novembra. Muzičko scenski spektakl, koji će podržati „Skajmjuzik“ produkcijska kuća, ispričaće tu priču o potrazi za magičnim violončelom“, najavljuje mlada čelistkinja.

Jelena Mihailović je nastupala na scenama širom sveta, a sarađivala je i sa mnogim holivudskim rediteljima. U fondaciji reditelja Džejmsa Kamerona, „Siti“, držala je razna predavanja i učestvovala na brojnim nastupima, čiji vrhunac je bio nastup na večeri prilikom dodele Oskara, na Kamerunovoj zabavi koju je on organizovao i čiji je bio domaćin. Bila je u prilici da upozna vrhunske zveze Holivuda, od Hali Beri, Šarliz Teron, Šona Pena, Roberta Denira i mnogih drugih.

„To jeste doživljaj, jeste glamurozno, ali meni je bilo razočarenje jer je to sve izrežirano. Apsolutno sve. I kada dolaze, i kako izlaze iz automobila, i ko će ih slikati, i koliko stoje na crvenom tepihu. Sve ide u minut. Sve je izrežirano i ko će kome prići da se slika, to je sve, apsolutno, dogovoreno unapred. I onda nema te spontanosti u kojoj bi taj glamur stvarno zasjao“, kaže na kraju gostovanja u Beogradskoj hronic, čelistkinja Jelena Mihailović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво