Sutra se širom Srbije obeležava Međunarodni dan džeza

Međunarodni dan džeza biće obeležen sutra širom sveta, a Srbija se priključuje proslavi nizom programa u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Bujanovcu.

Obeležavanje Međunarodnog dana džeza – 30. aprila inicirao je ambasador dobre volje Uneska Herbi Henkok i tog dana širom sveta se ukazuje na moć džeza da povezuje ljude, promoviše intekulturni dijalog kroz razumevanje i poštovanje, širi slobodu i kreativnost.

Svake godine centralna manifestacija se organizuje u nekom drugom gradu.

Ove godine to je Vašington i Bela kuća u kojoj će nastupiti najznačajnija imena svetskog džeza.

Na Trgu Republike u Beogradu sviraće „Big bend“ RTS-a i Duško Gojković, dok će u Domu omladine nastupiti Miona Deler Babić i Lija Pale.

Nezavisna grupa džez muzičara „Beogradski džez servis“ povodom Međunarodnog dana džeza organizuje prvi "Jazz crawl festival" na osam lokacija, a veliki broj klupskih džez svirki povezanih u jednoj večeri imaju za cilj da aktiviraju Beograđane i goste grada, da krenu od kluba do kluba, da slušaju i dožive džez.

„Cilj ovog festivala je uspostavljanje muzičkog događaja koji bi slavio i promovisao džez kao živu muziku sa kojom je slušalac u neposrednom kontaktu, u njegovom prirodnom okruženju – klubu“, izjavio je Vladimir Protić, idejni tvorac festivala.

Svi ljubitelji džeza će moći da uživaju u muzici i plešu u KC „Grad“ uz nastup "The Down Beat Bear Band", u pivnici „Berliner“ sviraće „Dragan Milovanović trio“ sa gostom Predragom Revišinom, dok Tanja Jovićević nastupa u „Džez bašti“.

U klubu „Muha“ na programu je "Swing night" sa Bobanom Đorđevićem i „Kvartetom Gorana Grbića“, a u klubu „Filip“ veče „Lejdis sing“ sa Jelenom Jovović i još sedam pevačica.

Di-džej Željko Kerleta očekuje publiku u klubu „Leila“, u klubu „Ulica“ puštaće se ploče, a u „Metropolisu“ biće organizovan džez maraton i posetioci će imati popust na kupovinu džez albuma.

Međunarodni dan džeza biće obeležen i u Nišu, Leskovcu, Vranju i Bujanovcu.

U niškom klubu „Fidbek“ nastupiće sastavi „Moba“ i „Naisblu“ i planiran je džez sešn, a u „Kamernoj“ sali leskovačkog Kulturnog centra biće organizovan koncert učenika Džez odseka Muzičke škole „Stanislav Binički“ i nastup niškog benda „Naisblu“.

U sali „Okce“ u Vranju sviraće „MJMS Kvartet“ iz tog grada i niška grupa „Tevrabulebra“, dok će u Bujanovcu na Platou Doma kulture Međunarodni dan džeza proslaviti "Strangers from South" (Bujanovac) i "Benny Nrickman band" (Niš).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво