Večeras premijera filma „Besa"

Ljubavna drama Srđana Karanovića biće večaras premijerno prikazana u Centru „Sava". Film „Besa" je priča o neočekivanoj ljubavi između Slovenke Lee, nastavnice muzike, i školskog poslužitelja, patrijarhalnog Albanca Azema.

Igrani film reditelja i scenariste Srđana Karanovića „Besa" biće premijerno prikazan u Beogradu večeras u Centru „Sava".

Glavne uloge u ljubavnoj drami koja se dešava u malom mestu na jugu Srbije u vreme Prvog svetskog rata igraju Predrag Miki Manojlović i mlada slovenačka glumica Iva Krajnc.

Priča počinje u leto 1914. kada direktor škole, Srbin, dobija ratni raspored, a suprugu Leu (Krajnc), Slovenku, nastavnicu muzike koju je upoznao na studijama u Beču, nema kome da ostavi. Školski poslužitelj, patrijarhalni Albanac Azem (Manojlović) daje mu „besu" da će čuvati Leu.

Neočekivana ljubav između Azema i Lee preti da dovede u pitanje ovo obećanje, koje se prema tradiciji mora održati po cenu života.

Epizodne uloge igraju Nebojša Dugalić (direktor škole), Radivoje Bukvić, kao oficir srpske vojske čija je jedinica smeštena u školsku zgradu i Ana Kostovska, kao nastavnica iz mesta, žena sa predrasudama.

„Besa" je koprodukcija u kojoj je učestovalo sedam kuća iz Srbije, Slovenije, Francuske, Mađarske i Hrvatske, uz osam fondova iz šest zemalja i evropski fond Eurimaž. Glavni producent iz Srbije je „Baš čelik".

Film je snimljen 2008. godine u Deliblatskoj peščari, a prvi put je prikazan prošle jeseni u Portorožu, u informativnoj selekciji slovenačkog nacionalnog festivala.

Na redovnom repertoaru beogradskih bioskopa „Besa" će biti od 1. aprila, najavio je distributer „Tak".

broj komentara 0 pošalji komentar