Читај ми!

Evropski Oskar za Kanskog pobednika – „Trougao tuge“ na tronu Starog kontinenta

Na 35. dodeli Evropskih filmskih nagrada održanoj u Rejkjaviku, trijumfovao je film „Trougao tuge“, švedskog reditelja Rubena Ostlunda. Više od četiri hiljade članova Evrpske filmske akademije, glasalo je za ovogodišnje dobitnike nagrade koja je evropski pandan Oskarima.

Ovogodišnji Kanski pobednik sada je i zvanično na tronu Starog kontinenta. Najbolji evropski film u 2022. godini, Trougao tuge, urnebesna je satira o krahu zapadne civilizacije, hipokriziji, licemernom kapitalizmu, klasnom raslojavanju i to iz pera jednog od najboljih evropskih autora današnjice.

Ruben Ostlund je zahvaljujući otrovnoj crnohumornoj priči o surovosti globalnih bogataša, banalnoj kulturi mode, besmislenom uticaju društvenih medija proglašen i najboljim rediteljem i scenaristom.

Na pitanje da li je opsednut licemerjem bogatih i zašto se stalno u svojim filmovima vraća na tu temu, Ostlund je u untervjuu za RTS rekao da ne misli da su bogati licemerniji od siromašnih.

„Zainteresovao me je citat koji sam čuo, da je to cinizam maskiran u optimizam. Sviđa mi se taj cicat jer govori o našem vremenu. Poziramo sa dobrim vrednostima i pozicioniramo se stepenom sopstvene dobrote. Ali više poziramo, nego što pokušavamo nešto da promenimo", smatra reditelj.

Jedna od zvezda Trougla tuge, briljantni Zlatko Burić, hrvatski glumac sa bogatom danskom karijerom, koji u filmu igra ruskog oligarha proglašen je najboljim evropskim glumcem u 2022.

„Pokušavao sam da dam najbolje što sam mogao. Neverovatna ekipa Trougla tuge, dala mi je toliko moći. Hvala i svim prijateljima sa kojima sa počeo da igram u pozorištu u Jugoslaviji, verujem u kolektivni rad“, rekao je Burić u izjavi za RTS.

Viki Krips iz Luksemburga, osvojila je nagradu za najbolju glumicu, za ulogu u kostimiranoj drami Korset, a nagradu je posvetila svim ženama u svetu čiji glas treba da se čuje.

Najbolje evropska komedija u 2022. je Dobri šef, Fernanda Leona de Aranoa, a najbolji dokumentarac je Marijupolj 2 litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičijusa, koji je poginuo u pokušaju da napusti grad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво