Читај ми!

Кански победник, „Троугао туге“ отворио 18. Фестивал Слободна зона

Уочи премијере филма „Троугао туге“, чувеног шведског редитеља Рубена Остлунда, којим је отворен 18. Фестивал Слободна зона, са једним од главних глумаца овог остварења награђеног Златном палмом у Кану, глумцем Златком Бурићем разговарала је Јелена Кнежевић.

Амерички социјалиста и руски капиталиста главни су јунаци филма Троугао туге Рубена Остлунда, остварења које након тријумфа на Канском фестивалу наставља да остваја публику широм света.

Бескупулозног, баналног, искреног Димитрија игра Златко Бурић, глумац рођен и одрастао у Осијеку, са већ неколико деценија данаском адресом.

– То је мало деконструкција једног лика источноевропског тајкуна, да би он постао живототворан. Требало је донети те неке бесрамности и тог неког животног елана.

Рубен Остлунд воли да буде забаван у својим филмовима, воли да се он забавља док ради, као и публика када гледа филмове. Чини се да сте се ту негде пронашли вас двојица?

– Њега не занимају толико особне судбине, персонална прича, карактери, него њега интересира како људи реагирају у одређенин социјалним ситуацијама. То је мени доста блиско, то размишљање да ми нисмо тако слободни у својим поступцима, како неки хоће да нас увјере. Мени то личи на мало брехтијански приступ свему том што ради. Ја волим Брехта. То је мој учитељ. Имам два, три учитеља, а Брехт је међу прва три. Други је Макавејев.

У једној таквој југословенској позоришној групи „Кугла глумиште“, Залтко Бурић је почео свој уметнички пут. Прва филмска улога му је улога Мила у култном данском остварењу Дилер Николаса Рефна.

Релативно касно сте почели да играте на филму. Позориште је пре свега било Ваша љубав. Филму сте се опирали. Како данас стојите филм и Ви?

– Имам сада неку, можда лажну идеју да се у филму развијам као глумац. Тако да ме филм све више и више мађија.

Бројне понуде које му стижу из региона за ТВ серије, за сада је остваио по страни, јер жели да ужива у путовањима са филмом Троугао туге и разговорима са публиком, који су му, каже, непроцењиви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се