Читај ми!

Šta je sve stalo u život špijunke Vere koji je trajao 25 godina

Film „Vera“ reditelja Nedeljka Kovačića sa Jovanom Stojiljković u naslovnoj ulozi je u našim bioskopima. Inspirisan je istinitom pričom o Veri Pešić, špijunki tokom Drugog svetskog rata. Nakon filma sledeće godine za gledaoce RTS-a stiže i serija „Vera“.

Bila je inteligentna i hrabra, odlučna i visprena, volela je ples i bioskop, pa je priželjkivala da joj i život liči na film. I jeste. Danas, 78 godina nakon njene smrti, film o njenom životu je na redovnom bioskopskom repertoaru.

Šta je opredelilo leskovačku lepoticu, kako su je zvali, da se u Beogradu upusti u svet špijunaže i postane četvorstruki tajni agent Pešić, Vera Pešić, otkriva nam film Vera, čija se radnja dešava pred i u toku Drugog svetskog rata.

„Glavna junakinja nam je pomogla da kroz njenu psihologiju, a ona gleda pre svega da spase svoju kožu, da prikažemo sav taj galimatijas likova i interesa. Nismo hteli da idemo na prvu loptu da ona bude špijunka koja manipuliše svojim izgledom, seksepilom nego smo se baš trudili da stvorimo slojevit ženski lik koji je vispren i koji ima karakter“, objašnjava Kristina Đuković, koscenaristkinja filma.

Vera Pešić bila je tajni agent u muškom špijunskom svetu, ali i neobična i van kalupa žena u patrijarhalnom balkanskom svetu. Postala je saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe.

Od špijunske do ljubavne priče 

Sve slojeve uzbudljive Verine ličnosti u filmu u kome su retki kadrovi bez nje, maestralno dočarava Jovana Stoiljković.

„Sad to više nije samo moja Vera. Ona je imala tu socijalnu inteligenciju, posebno u to vreme – mračno, podeljeno pred Drugi svetski rat. Imamo, posle dužeg vremena, priliku da gledamo jedan ženski film, iz vizure jedne žene. Ono što je važno za sve je da je ona postojala, da je film zasnovan na istorijskim činjenicama i meni je uvek uzbudljivo da gledam takve filmove“, istakla je glumica. 

Ništa manje uzbudljiva od špijunske je i priča o Verinom poreklu, o tajnama koje sa tim u vezi čuva njena majka Anđa koju tumači Anita Mančić. Ali i ljubavna priča u nemogućim okolnostima, koja se dogodila između Vere i nemačkog tajnog agenta Karla Krausa koga igra Petar Zekavica.

U ostalim ulogama opasnih, moćnih muškaraca koji su deo Verinog špijunskog i intimnog života su: Nikola Kojo, Nebojša Dugalić, Vuk Kostić, Bojan Žirović, Tihomir Stanić.

Proverite u bioskopu šta je sve stalo u život Vere Pešić koji je trajao samo 25 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво