Читај ми!

Krojila je sudbinu nad kojom je moglo da se zaplače - stiže film „Vera"

Posle sedamdeset dana snimanja uz učešće velike glumačke ekipe iz Srbije i regiona, na radost ljubitelja špijunskih priča, ali i onih kojima je istorija bliska, stiže dugometražni igrani film „Vera". Režiju i scenario filma, koji su podržali Filmski centar Srbije i RTS - potpisuju Nedeljko Kovačić i Kristina Đuković, a u naslovnoj ulozi je Jovana Stojiljković.

Intrigantna, malo poznata epizoda iz naše prošlosti, veliki je istorijski čas. Triler, obojen melodramskim tonovima otkriva ko je bila naša i svetska špijunka Pešić, Vera Pešić, kako se misteriozna srpkinja u praskozorje Drugog svetskog rata predstavljala u visokom beogradskom društvu.

Uzbudljiv, napet rizičan život devojke iz Sijarinske banje - upakovan je u dvosatni film s mnoštvom dijaloga i istorijskih ličnosti, uz dramatizaciju koja priču čini filmskom.

„Stvarna istorijske činjenice o stvarnoj Veri Pešić su ili nedorečene ili kontroverzne ili nejasne. U tom smislu je nama bilo lakše da uzmemo jedn odmak od faktografije i da romansiramo priču onako kako nama odgovara", kaže Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista.

Put od naivne devojke do opasnog igrača, Veru čini tragičnom figurom svetske politike na tlu Kraljevine Jugoslavije. Višestruka špijunka, za jedne je bila antiheroj, za druge heroj. Krojila je sudbinu nad kojom je moglo i da se zaplače.

„Ja sam nju kroz rad na ovom filmu jako zavolela, osećala i mislim da je ona zaslužila kakva god bila, a mi nju ne posmatramo smao crno ili belo, mislim da je zaslužila ovaj filmski testament", ističe Jovana Stojiljković, glumica.

Iako dominantni - muški likovi u filmu, u senci su žene koja je na Balkanu bila ispred vremena. Pored istorijske uloge koju je Vera imala u nemačkoj i jugoslovenskoj obaveštajnoj službi, prikazana je njena emotivna veza sa visoko pozicioniranim predstavnikom rajha. Bio je to odnos žrtve i dželata.

„Zaista je teško biti taj čovek koji je hladnokrvan, koji ume i može da ubije,da oduzme tuđi život... Ja bih voleo da je on nju stvarno voleo Karl Kraus i da to nije bio isključivo samo instrument da se dođe do neke informacije", izjavio je glumac Petar Zekavica.

Da li će publika voleti ženu čija je poslednja želja pred streljačkim četničkim vodom bila da joj meci ne upropaste lice?

Da li će je doživeti kao heroinu ili osobu sklonu manipluacijama radi preživljavanja, otkriva Vera - film koji je oživeo špijunku koja nije imala šansu da preživi.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво