Читај ми!

Sreća je osnova razvoja deteta, naglašava dr Rajević, autor NTC kviza

Na Prvom programu RTS-a, subotom u podne, emituje se novi dečji kviz – NTC kviz. Pitanja su razna, izazov je veliki, pripreme zahtevne. Ne može svako da bude učesnik, ali zato svako uz ovaj kviz može da proveri svoju sposobnost razmišljanja. Autor projekta, dr Ranko Rajević, gost Beogradske hronike, objašnjava šta je cilj ovog kviza.

NTC je skraćenica od „Nikola Tesla centar“ čiji je autor programa učenja upravo dr Ranko Rajević. Kako objašnjava gostujući u Beogradskoj hronici, to je specifičan spoj medicine i pedagogije koji pokazuje kako neka nova otkrića mogu da se primene u učenju.

„Mi vidimo kada mozak radi napamet, što je slučaj u klasičnoj školi, u mozgu se skoro ništa ne aktivira. Kada pokušamo neke druge metode, uključi se ceo mozak. Pa, hajde, ako znamo koje su to druge metode, hajde da ih uključimo da dete koje u školi sedi pet sati, da misli, a ne da uči napamet. Tako je i kviz na taj način koncipiran“, objašnjava dr Rajević koji je inače i osnivač Mense u Srbiji.

NTC kviz nije kviz znanja i provere opšte informisanosti, već kviz u kome se uči i u kome se u stvari misli. Učesnici misle, kreativno povezuju stvari, naglašava gost Hronike.

„Ono što mi njima damo kao informacije, oni će to naučiti. Znači, sve metode su primenjive i u školi. Zato je to urađeno kao projekat da i učitelji u Srbiji i učenici vide na koji način neke metode mogu da se urade i da ih primene“, dodaje dr Rajović.

Već su stigle i prve redakcije od roditelja koji zajedno sa decom pre ručka zajednički gledaju kviz. U pojedinim igrama, deca su čak bolja od roditelja. Mnogi su tvrdili da je igra Poligon suviše laka, jer se od dece zahteva da pređu određeno rastojanje za 15 sekundi. Međutim, oni za to vreme moraju i da izgovaraju određene reči, što za njih nije nimalo lak zadatak.

„Evo, jednog saveta za učitelje. Kada dete prvi, drugi razred ide do table, mogu da razapnu lastiš između klupa. I dete hoda, pazi da ne zakači, napiše nešto i vraća se na mesto. Svi gledaju hoće li da zakači. U stvari, na taj način dete drži ravnotežu i koncentraciju i svi se javljaju, ne da bi pisali na tabli, već da bi se kretali. Ako im se doda i da na mestima gde je lastiš obojen u neku boju da izgovore ime predmeta u toj boji, to će ih podstaći da kreativno misle. To je namera NTC kviza“, ističe autor.

Sreća je osnova razvoja deteta, napominje Rajević. Ako to već znamo, onda bismo morali da se potrudimo da i u školi budu srećna.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво