Читај ми!

Na klackalici između trilera i farse – održana premijera filma „Stric”

Svetska premijera filma „Stric", u kojem naslovnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović održana je na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima. Hrvatsko-srpska koprodukcija podržana je na konkursu za manjinske koprodukcije Filmskog centra Srbije, a uskoro će se naći i u domaćim bioskopima.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih evropskih filmskih festivala, na kome se prikaže više od 200 novih naslova. Među njima je ove godine i Stric, koji potpisuju debitanti Andrija Mardešić i David Kapac.

U trileru mračne atmosfere protkane apsurdnim humorom i groteskom, uloga voljenog strica koji se krajem osamdesetih iz Nemačke vraća u bivšu Jugoslaviju za božićne praznike, kao da je napisana za veterana Predraga Mikija Manojlovića.

„To samo govori da mladi gledaju filmove koji su snimljeni pre nego što su oni pošli u prvi razred osnovne škole. Ovo je ozbiljan film. On je izvan svake banalnosti", rekao je Predrag Miki Manojlović.

Na klackalici između trilera i farse, idiličnu atmosferu božićnog ručka uz ćurku i francusku salatu, iznenada prekida zvuk mobilnog telefona, nakon čega je jasno da se ova društvena satira dešava u vremenu sadašnjem.

Za prazničnom trpezom, osim hrane, glavni junaci posluženi su obilnom porcijom napetosti.

„Dobro je kada vas film koji ste radili iznenadi i oduševi vas. Mislim da imamno film koji je i za publiku i za kritiku. Stvarno sam jako srećan kako je sve ispalo", istakao je glumac Goran Bogdan.

Stric je u društvu sa još 11 filmova, koji se takmiče u okviru novog takmičarskog programa festivala u Karlovim Varima. Pokrenut je sa namerom da se autorima iz Istočne Evrope omogući veća vidljivost na međunarodnom planu.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво