Читај ми!

Hoće li i ove godine Oskara za režiju dobiti žena

Glavno pitanje uoči 94. ceremonije Američke filmske akademije je ko su potencijalni laureati prestižnih zlatnih statuteta. Tradicionalno, na Prvom programu RTS-a od dva sata posle ponoći, kreće direktan prenos dodele Oskara iz holivudskog Dolbi teatra.

Poslednjih godina bilo je iznenađenja, pa je dodela nagrada Američke filmske akademije postala ne tako lako predvidiva. Obrasci po kojima se ukazuje na potencijalne laureate još postoje, a to su Zlatni globusi, esnafske i nagrade BAFTA.

Psihološki vestern Moć psa bio je očiti favorit za glavnu oskarovsku kategoriju – najbolji film, sve dok porodična drama KODA nije odnela nagradu američkog udruženja producenata.

Oba ova ostvarenja nisu bioskopski filmovi već su nastali u produkciji striming platformi Netfliks i Epl. Tako da će i to biti presedan ukoliko neki od ova dva naslova osvoji glavno priznanje.

Ova dva naslova su se izdvojila i pored toga što je za najbolji film nominovano čak deset naslova jer se nastojalo da bude raznolika, inkulizivna, popularna. Ipak, ako je suditi po do sada dodeljenim nagradama, Ne gledaj gore, Kralj Ričard, Pica od sladića, Aleja noćnih mora, Dina, Priča sa zapadne strane i Vozi moja kola izgleda da nemaju mnogo šansi. 

Nagradu za najbolju režiju sasvim sigurno osvaja novozelanđanka Džejn Kempion za Moć psa. Konkurenti su joj Kenet Brana (Belfast), Pol Tomas Anderson (Pica od sladića), Deni Vilnev (Dina) i Stiven Spilberg (Priča sa zapadne strane). 

Džesika Čestejn ima velike šanse da dobije prvog Oskara za glavnu žensku ulogu i to za Oči Tami Fej, gde igra regligioznu konzervativnu ženu koja postaje borac za prava LGBT zajednice i obolelih od Ejdsa. Konkurencija joj je Nikol Kidman sa ulogom komičarke Lusil Bol u Rikardovima.

Mnogi pretpostavljaju da će Oskar za glavnu žensku ulogu otići u ruke Kristen Stjuart za ulogu princeze Dajane u Spenserovima ili Olivija Kolman za Izgubljenu ćerku. Najmanje šanse se daje Penelopi Kruz za ulogu u Almodovarovom filmu Paralelne majke. 

Benedikt Kamberbač dugo je bio najozbiljniji kandidat za glavnu mušku ulogu u filmu Moć psa, jer je maeastralan kao surovi rančer. Rival mu je Vil Smit koji je do najsitnijih detalja otelotvorio lik oca teniserki Serene i Venus Vilijams u Kralju Ričardu.

Havijer Bardem koji je patner Nikol Kidman u Rikardovima, Endrju Garfild za Tik,tak... Bum! i Denzel Vošington za ulogu u filmu Tragedija Magbeta, mogu da se nadaju da će priznanje pripasti nekome od njih.

Favoriti za najbolji međunarodni film su japanski Povezi me, norveški Najgora osoba na svetu i danski dokumentarno-animirani Begunac, koji se uoči dodele Oskara prikazuje na RTS-u.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара