Читај ми!

Festival autorskog filma promoviše decentralizaciju a posvećen je Goranu Markoviću

U beogradskoj Kombank dvorani otvoren je 27. Festival autorskog filma. Biće prikazana 84 ostvarenja iz celog sveta, od kojih je u konkurenciji za glavnu nagradu „Aleksandar Saša Petrović“ 12 filmova.

Oni nemaju predznak - komercijalni. Nemaju velike budžete i ne pune bioskopske blagajne. Bez senzacionalizma, sirovo, ponekad i surovo autorski filmovi, život prenose na veliki i mali ekran u potrazi za dubljom slikom savremenog sveta.

A to su filmovi kojih nema u bioskopu na redovnom repertoaru - poput novih dela izraelskog reditelja Nadava Lapida, rumunskog autora Radua Žudea ili ruskog sineaste Kirila Serebrenjikova. Njihovi filmovi sa Kanskog, stižu na naš autorski festival.

„Svake godine se ne našom namerom nego prirodno nekako nametne neka tema koja je dominantna u svetskom autorskom filmu. Ove godine je to potraga za slobodom posle skoro dve godine zatvorenosti i izolacije koju živimo, to je nekako prirodna tema. Ovaj festival je ove godine posvećen Goranu Markoviću koji je u celokuponom svom autorskom opusu tragao za slobodom", rekao je Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala.

Goranu Markoviću autorski festival dodeljuje nagradu za životno delo.

Festival donosi i novine - pored 11 beogradskih bioskopa, proširio se na još deset gradova.

„Ovo je prva prava decentralizacija da publika širom Srbije vidi i doživi autorski film. U skladu sa programom kreativne Evrope i podrškom koju Festival autorskog filma dobija, ovo je jedan od zahteva koji mi sa ponosom i srećom ispunjavamo", kaže Igor Stanković, direktor Festivala i Kombank Dvorane.

Ispunjena je i gledalačka radoznalost. Posle Berlina i Sarajeva u Beograd konačno stižu Kelti Milice Tomović - jedini domaći film koji se takmiči za gran pri festivala „Aleksandar Saša Petrović".

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво